Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Foto: ÚOHS

ÚOHS potrestal firmu pokutou 1,87 milionu za to, že neumožnila vyšetřování

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal firmu MIT Metal Power z Dolního Benešova na Opavsku pokutou 1,87 milionu za to, že neumožnila úředníkům takzvané místní šetření ve svých obchodních prostorách. Firma proti rozhodnutí podala rozklad, pokuta tak zatím není pravomocná. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Místní šetření je neohlášené vyšetřování v sídle firmy, při němž úředníci prověřují podezření z porušení zákona. „Úřad nebude maření místního šetření tolerovat. Pokud některý ze soutěžitelů neumožní provedení inspekce, musí automaticky počítat s pokutou v maximální sazbě, tedy 1 procenta z obratu, případně 300.000 korun. Pokuta může být ukládána i opakovaně, a to až do 10 procent z obratu,“ upozornil místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb.

Firma MIT Metal Power letos v dubnu neumožnila dokončení neohlášeného místního šetření, které hodlali úředníci ÚOHS provést v jejích obchodních prostorách na dvou místech v České republice. „Tímto jednáním se dopustila přestupku podle zákona o ochraně hospodářské soutěže, který ukládá soutěžitelům povinnost inspekci strpět a poskytovat nezbytnou součinnost,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Pokutu nejprve úřad uložil takzvaným příkazem, proti němu ale firma podala odpor, a úřad tak zahájil správní řízení. Jeho výsledkem je rozhodnutí o pokutě. Rozhodnutí MIT Metal Power napadla rozkladem k předsedovi ÚOHS Petru Mlsnovi, pokuta tak zatím není pravomocná.

Takzvaná místní šetření, při nichž úředníci přicházejí bez ohlášení do sídla firmy, aby prošetřili podezření z porušování zákona, využívá ÚOHS stále častěji. Podle jeho vedení jde o mimořádně efektivní nástroj při zjišťování protisoutěžního jednání. V srpnu ÚOHS potrestal za stejný přestupek tři firmy souhrnnými pokutami ve výši 959.000 korun.

(čtk)