Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35 Foto: Pražský hrad

Zeman jmenoval nové soudce. Dva žalobce podle něj „dohnaly staré hříchy“

Necelou padesátku nových soudců jmenoval dnes na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Z původního seznamu schváleného vládou odmítl jmenovat na post soudců podle očekávání dosavadní státní zástupce Marka Bodláka a Petra Babku. Noví soudci zamíří na soudy v hlavním městě, na severní Moravě a ve Slezsku.

Zeman při projevu k soudcům řekl, že nejmenoval dva z navržených, jejich jména nezmínil. Poznamenal, že je „dohnaly staré hříchy“. „V obou případech se jednalo o státní zástupce, kteří zatoužili býti soudci. Jeden z nich se velmi aktivně angažoval ve známém procesu s (bývalou ministryní obrany) Vlastou Parkanovou, myslím si, že nemusím nic dodávat. Ten druhý státní zástupce byl veřejně pokárán rozsudkem Nejvyššího soudu,“ řekl Zeman. Podle prezidenta by měl „jakýkoli uchazeč o jakoukoli funkci“ vstupovat do této funkce s čistým štítem.

Bodlák působí v pražském vrchním státním zastupitelství, kde řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality. Pražský hrad již dříve uvedl, že odmítnutí ho jmenovat souvisí s případem Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09).


Co řekl prezident?

Vážený pane ministře, dámy a pánové,

dovolte, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování.

Dostal jsem návrhy na padesát jedna jmen kandidátů na soudce. Z těchto návrhů jsem vyhověl čtyřiceti devíti, což, pane ministře, je docela slušné skóre. Jestliže někdo něco odmítne, je povinen zdůvodnit toto odmítnutí.

V případě dvou odmítnutých uchazečů šlo o to, že je dohnaly staré hříchy. V obou případech se jednalo o státní zástupce, kteří zatoužili býti soudci. Jeden z nich se velmi aktivně angažoval ve známém procesu s Vlastou Parkanovou. Myslím si, že nemusím nic dodávat. Ten druhý státní zástupce byl veřejně pokárán rozsudkem Nejvyššího soudu.

Domnívám se, že každý uchazeč o jakoukoli funkci by měl do této funkce vstupovat s čistým štítem, a já bych vám chtěl závěrem popřát, abyste si tento čistý štít uchovali i v budoucnosti.

Hodně zdaru a hodně štěstí.


Babka pracuje na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. Zeman mu vytýká kritiku Nejvyššího soudu v případu vývozu torz bývalých vojenských raket.

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy mělo podle vládou schváleného návrhu zamířit 31 nováčků včetně Bodláka a Babky, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě.

Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Z deseti dosavadních advokátů jich bude sedm soudit u okresních soudů na severu Moravy, tři v Praze. Mezi ostatními jmenovanými jsou převážně dosavadní asistenti soudců, dále tři justiční čekatelé a jedna personalistka České správy sociálního zabezpečení, která dříve pracovala na ministerstvu spravedlnosti v oddělení justičního dohledu.

(čtk, epa)