Soudce Sovák podle kriminalistů nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně, a to zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobžalovaného Bíby Reprofoto: ČT

Bývalý soudce Sovák čelí obžalobě za ovlivňování rozhodnutí vrchního soudu

Státní zástupce obžaloval bývalého soudce Zdeňka Sováka a čtyři další obviněné kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí u Vrchního soudu v Praze. Pražské vrchní státní zastupitelství o tom dnes informovalo na webu. Obžaloba se týká zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, nadržování, nepřímého úplatkářství, podplácení a také praní špinavých peněz. Někdejší soudce už dříve uvedl, že úplatky nebral.

V korupční kauze čelí stíhání podle informací médií vedle Sováka také podnikatel Milan Bíba, arménský podnikatel a malíř Gagik Tonyan, soukromý detektiv Robert Plevač a Bíbova přítelkyně Charlotte Mulénová. „Rozsah trestné činnosti i její konkrétní právní kvalifikace se u jednotlivých obviněných liší,“ napsal bez bližších podrobností dozorový státní zástupce Zdeněk Štěpánek.

Soudce Sovák podle kriminalistů nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně, a to zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobžalovaného Bíby. Vyšetřovatelé tvrdí, že soudce chtěl mimo jiné úplatek 50 milionů korun za mírnější trest pro stavební společnost Metrostav. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Radiožurnál uvedl, že Sovák se k aktuálnímu vývoji případu nechce vyjádřit. „Řídím se pokyny svého obhájce, abych naprosto nekomentoval média,“ reagoval na dotaz Radiožurnálu. O policejních odposleších dříve uváděl, že v nich jen vedl „blbé kecy“ či se „chvástal“.

Policie Sováka obvinila na sklonku jeho kariéry, v prosinci roku 2020. Tehdy mu bylo 70 let, což je věk, kdy soudci odcházejí na odpočinek. Po sdělení obvinění strávil muž tři měsíce ve vazbě.

Sovák je stíhaný také za to, že převzal úplatek 100.000 korun od nyní již bývalého advokáta Jiřího Teryngela. Ten údajně chtěl, aby se Sovák přimluvil u jiného soudce. Sovák ale podle detektivů nedokázal požadovanou službu zařídit a Teryngelovi peníze nakonec vrátil. Oba muži sice původně vinu odmítali, advokát se ale posléze přiznal a přistoupil na dohodu o vině a trestu, jejíž součástí je peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun.

Podle informací Radiožurnálu čelí Sovák v samostatném trestním řízení ještě dalšímu obvinění, a to kvůli neoprávněnému získávání údajů z neveřejných informačních systémů.

Sovák je v posledních letech již druhým soudcem pražského vrchního soudu, který usedne na lavici obžalovaných. Jeho kolega Ivan Elischer si – zatím nepravomocně – vyslechl devítiletý trest za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Podle verdiktu manipuloval odvolací soudní řízení v drogových kauzách ve prospěch vietnamské komunity.

(čtk)