Svatoň se věnuje ústavnímu právu, vedl brněnskou právnickou fakultu Foto: Michal Klajban

Senát rozhodne o nominaci akademika Svatoně na Ústavní soud

Návrh na jmenování bývalého děkana brněnské právnické fakulty Jana Svatoně ústavním soudcem projedná Senát na schůzi, která začne ve středu 25. ledna. Horní komora má projednat koncem ledna také novelu o změnách řízení Národní sportovní agentury (NSA) nebo zákon o spolupráci ministerstva financí s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF).

Svatoň by v případě senátního souhlasu mohl v patnáctičlenném týmu ústavních soudců obsadit místo po Kateřině Šimáčkové, která předloni odešla k Evropskému soudu pro lidská práva. Zeman loni na jaře na její místo navrhoval advokáta Petra Poledníka. Horní parlamentní komora ale loni v květnu tuto nominaci neschválila. Svatoňovy vyhlídky jsou nadějnější, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský ho označil za velmi kvalitního kandidáta.

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Je odborníkem na ústavní právo a státovědu. V minulosti byl asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, nyní působí ve stejné pozici u soudce Vladimíra Sládečka.

Národní sportovní agenturu by podle poslanecké novely měla nově vést tříčlenná rada v čele s předsedou. Členy rady by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra. Na činnost by dohlížela desetičlenná dozorčí komise volená rovným dílem poslanci a senátory. Novela má podle předkladatelů zlepšit činnost agentury, která rozděluje sportovní dotace.

Agenturu nyní vede bývalý předseda Českého veslařského svazu Ondřej Šebek. Od prosince v čele agentury nahradil Filipa Neussera, jmenovaného za bývalé vlády Andreje Babiše (ANO). V současnosti předseda agentury sám jmenuje své dva místopředsedy.

Další z norem má ministerstvu financí umožnit získat při spolupráci s OLAF právo vyžádat si od bank a družstevních záložen výpis transakcí a získávat také informace v centrální evidenci účtů. Podvodem má být podle předlohy také úplatkářství nebo jiné protiprávní jednání poškozující nebo ohrožující finanční zájmy Evropské unie.

Návrh zákona určuje ministerstvo financí jako příslušný orgán pro zajištění koordinace spolupráce s OLAF, stanovuje jeho pravomoci při této spolupráci, podrobně popisuje způsob opatřování záznamů transakcí a stanovuje povinnost mlčenlivosti o všech údajích včetně sankcí za její porušení. Návrh také upravuje zpracování osobních údajů a stanovuje postihy za neposkytnutí vyžádaných informací.

(čtk, epa)