Svatoň se věnuje ústavnímu právu, vedl brněnskou právnickou fakultu Foto: Michal Klajban

Prezident Zeman navrhl Senátu na ústavního soudce „nenápadného“ akademika Jana Svatoně

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty (PF MU). Informoval o tom dnes v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na katedře ústavního práva PF MU působí mimo jiné se Zdeňkem Koudelkou. Zdroje České justice jej popisují jako klasického akademika, který neměl nikdy ambice se zviditelňovat a výrazně zasahovat svým hlasem do veřejné debaty.

Pokud návrh horní komora Parlamentu odsouhlasí, zaujme Svatoň místo po Kateřině Šimáčkové, jež odešla před rokem k Evropskému soudu pro lidská práva. Zeman původně na její místo navrhl advokáta Petra Poledníka, ten ale v Senátu podporu nezískal.

Svatoň byl v letech 2001 až 2007 děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes uvedl, že by Svatoň byl velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce.

Některá média v minulých dnech spekulovala o tom, že se Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce také jmenovat šéfem Ústavního soudu Josefa Fialu, nynějšího řadového člena soudu. Rychetskému vyprší mandát až 6. srpna, Fialu by tedy Zeman musel jmenovat s odloženou platností. Ústavní experti takový postup označují za protiústavní.

Po promoci začínal jako justiční čekatel, od roku 1978 vyučuje na právnické fakultě dnešní Masarykovy univerzity, začínal na katedře správního práva, od roku 1990 působí na katedře ústavního práva a politologie; v letech 2001 až 2007 byl děkanem na Právnické fakultě MU, poté působil čtyři roky jako prorektor Masarykovy univerzity pro sociální záležitosti a další vzdělávání; mezi roky 2006 a 2011 byl a od roku 2013 znovu je členem Rady Justiční akademie v Kroměříži (spadá pod ministerstvo spravedlnosti a věnuje se vzdělávání soudců, státních zástupců a dalších zaměstnanců justice); v minulosti byl asistentem ústavních soudců Vojena Güttlera a Vladimíra Sládečka

Působí také jako přísedící v kárném senátu Nejvyššího správního soudu. V roce 2017 ho Nejvyšší kontrolní úřad nominoval do nově zřízeného Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, senátoři ale dali přednost politologovi Janu Outlému.

Podle dnešního prohlášení předsedy Ústavního soudu (ÚS) Pavla Rychetského je Svatoň velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce. Rychetský uvedl, že jej dobře zná z činnosti na univerzitě i z jeho asistentského působení u ÚS.

Odborník na ústavní právo a státovědu Svatoň je autorem odborných článků a učebnic. V roce 2007 obdržel Zlatou medaili Masarykovy univerzity.

(čtk, epa)