Metodika bude publikována na webu ČAK Foto: Pixabay

ČAK připravila vodítko, jak postupovat v případě sexuálního obtěžování či šikany ze strany advokátů

Metodiku k přijímání a projednávání stížností a podnětů týkajících se nežádoucího chování v souvislosti se sexuálním obtěžováním a šikanou přijalo představenstvo České advokátní komory (ČAK) na svém posledním zasedání. „Představenstvo ČAK citlivě vnímá, že oznámení a řešení nežádoucího chování v souvislosti se sexuálním obtěžováním a šikanou může být obtížné,“ uvedli zástupci ČAK v Advokátním deníku.

Česká advokátní komora se rozhodla připravit zásady a metodické postupy, které případným obětem sexuálního obtěžování nebo šikany co nejvíce usnadní přístup k ochraně a pomohou efektivně zjednat nápravu a domoci se spravedlnosti. Podle mluvčí ČAK Ivy Chaloupkové se materiál přesně nazývá „Metodika k přijímání a projednávání stížností, oznámení a podnětů týkajících se nežádoucího chování advokátů a advokátek, advokátních koncipientů a advokátních koncipientek, členů orgánů ČAK a zaměstnanců ČAK, v souvislosti se sexuálním obtěžováním a šikanou.“ „Bude v řádu dnů či několika málo týdnů vyvěšena na webu ČAK,“ dodala.

Mechanismy ve schválené v metodice ČAK budou zajišťovat řádné prošetření a posouzení všech podobných stížností a podnětů, přičemž budou maximálně respektovat a šetřit práva stěžovatelek a stěžovatelů při vyváženém zachování práv osob, vůči nimž budou případné stížnosti či podněty směřovat.

Definice a vymezení pojmu sexuální obtěžování je upravena novelou zákoníku práce č. 46/2004. Definice a vymezení pojmu sexuální obtěžování je upravena také novelou zákoníku práce č. 46/2004.

(epa)