Covid pravděpodobně vypadne ze seznamu trestně šířených nemocí Foto: Pixabay

Stát chce vyřadit COVID-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž šíření je trestné

Vyřazení nemoci COVID-19 ze seznamu nakažlivých lidských nemocí, jejichž šíření je trestné, navrhuje Ministerstvo spravedlnosti. Zdravotníci mají údajně o nemoci dost informací a umí zajistit léčbu i prevenci. Represe už tak podle ministerstva není potřeba. Ponecháním stavu by nebylo možné zrušit navazující opatření včetně izolace nemocných. Počet stíhaných a odsouzených za šíření nakažlivých nemocí v posledních dvou letech strmě roste.

Vyplývá to z návrhu novely vládního nařízení, kterým se stanovují nakažlivé nemoci: „Cílovým stavem je dosažení dekriminalizace zaviněného šíření onemocnění COVID-19,“ uvádí spravedlnost s tím, že „riziko spojené se zaviněným šířením této nemoci již zdaleka nedosahuje takové úrovně společenské škodlivosti, jaká je dána u zaviněného šíření jiných nemocí uvedených v příloze č. 1 uvedeného nařízení vlády“.

COVID-19 je ve zmíněné příloze dáván na roveň AIDS (syndrom získané imunodeficience) včetně nosičství viru HIV, amébové úplavici, choleře, moru, dávivému kašli, pohlavním nemocem, tuberkulóze nebo tyfu či žloutence a záškrtu.

Stát prý neměl informace, léčba nebyla

Nové vládní nařízení, které by mělo vstoupit v účinnost od 1. července 2023, by to mohlo změnit. „Důvody, které vedly k přijetí nařízení vlády č. 75/2020 Sb., kterým došlo k rozšíření seznamu nakažlivých lidských nemocí o COVID-19, tak do značné míry pominuly, uvádí ministerstvo ve zprávě RIA.

COVID-19 byl zařazen na seznam v roce 2020 proto, že stát podle ministerstva neměl o nemoci informace a neexistovala léčba: „Onemocnění COVID-19 bylo do přílohy č. 1 nařízení vlády č. 453/2009 Sb. zařazeno na jaře roku 2020, tedy v době, kdy o něm bylo velice málo relevantních informací, zejména o jeho zdravotních dopadech a důsledcích pro veřejné zdraví, a kdy nebyla k dispozici účinná léčba a prevence tohoto onemocnění,“ uvádí důvodová zpráva.

Represe byla nutná

Jak vyplývá z důvodové zprávy, stát musel zavést tresty za rizikové chování lidí, protože část obyvatel teorii o nemoci covid nepřijala: „Vzhledem k poměrně velmi časté negativní percepci preventivních opatření činěných k zamezení vzniku a šíření nákazy SARS-CoV-2, která častokrát vedla k nedodržování nařizovaných protiepidemických opatření ze strany dotčených osob, docházelo k dalším přenosům této nákazy a tím k pokračující progresi epidemie se všemi negativními dopady na život společnosti,“ uvádí se ve zprávě RIA.

Soudkyně se chtěla vyhnout očkování a je stíhána za šíření nemoci COVID-19 Foto: Pixabay

„V dalším období však bylo na základě vědeckého pokroku dosaženo stavu, kdy byly vytvořeny potřebné podmínky pro předcházení závažných život ohrožujících stavů a došlo též i ke zvýšení dostupnosti účinné léčby a prevence. Postupně tak došlo k výraznému snížení rizika, které tato nákaza představuje pro komunitu, a především její nejslabší členy, tj. seniory a další osoby s nedostatečnou mírou imunitní odolnosti, a tím více ohrožených závažným průběhem onemocnění,“ popisuje spravedlnost vývoj.

Ani nové varianty nepřerušily trend ubývající nákazy

Od jara 2020 se však podle ministerstva situace úplně proměnila: „Nyní však již Ministerstvo zdravotnictví disponuje dostatečným množstvím poznatků o tomto onemocnění a je schopno zajistit jeho účinnou léčbu a prevenci závažných život ohrožujících stavů. Lze se proto domnívat, že důvody pro zařazení této nemoci na seznam nakažlivých lidských nemocí obsažený v příloze č. 1 uvedeného nařízení vlády již pominuly,“ uvádí ministerstvo.

„Přes objevení se celé řady nových variant a subvariant viru SARS-CoV-2 stále ubývá situací s explozivním šířením nákazy a výskytem závažných průběhů onemocnění COVID-19 a s ohledem na epidemiologické predikce nelze ani předpokládat, že by tento pozitivní vývoj byl ve významném měřítku přerušen,“ stojí doslova v důvodové zprávě.

Podle zprávy RIA je podstatnou informací počet hospitalizovaných na Covid-19, který k listopadu 2022 činil 500 pacientů v celé ČR, z toho méně než 40 na jednotkách intenzívní péče. Rovněž počet úmrtí byl poslední listopadový týden menší než pět úmrtí denně.

Za nárůst odsouzených může Covid-19

Jak dále vyplývá ze zprávy RIA, v letech 2021 a 2022 se strmě zvýšil počet stíhaných i odsouzených osob z trestného činu šíření nakažlivé nemoci. Zatímco v roce 2020 bylo stíhaných devět osob a šest osob odsouzených, v roce 2021 bylo trestně stíháno 85 lidí a 50 jich bylo odsouzeno. Za šíření byla stíhána i plzeňská soudkyně, státní zástupce ale stíhání zastavil.

„Třebaže není statisticky sledováno, pro šíření které nemoci dochází v případě těchto trestných činů ke stíhání a odsouzení jejich šiřitelů, lze bezesporu konstatovat, že uvedený nárůst lze přičítat právě výskytu pandemie nemoci COVID-19,“ uvádí k tomu ministerstvo spravedlnosti.

Právní úprava je překážkou pro zrušení dalších opatření

Ministerstvo spravedlnosti nabízí ve zprávě RIA dvě varianty řešení: Předně ponechat Covid-19 mezi trestně stíhatelnými nemocemi. Ponecháním současného stavu, kdy bude i nadále docházet k odsuzování osob, které zaviněně šíří onemocnění COVID-19 však současně představuje překážku pro zrušení souvisejících opatření jako například stanovené povinnosti izolace nakažených, uvádí k tomu ministerstvo.

Nebo za druhé tuto nemoc vyškrtnout ze seznamu nemocí, za jejichž šíření jsou lidé trestně stíháni: „Jen tato možnost dostojí požadavku, že prostředky trestního práva je možné uplatňovat pouze v krajních případech ve smyslu principu ,ultima ratio´. Nelze odhlédnout ani od skutečnosti, že současná právní úprava je považována za překážku pro zrušení řady přijatých protiepidemických opatření,“ uvádí své stanovisko ministerstvo spravedlnosti.

Irena Válová