Místopředsedkyně NSS Barbara Pořízková Foto: NSS

Pořízková, Púry i Fiala. Nejvyšší soudy navrhly kandidáty na ústavní soudce

O kandidátech na ústavní soudce za Nejvyšší soud (NS) i Nejvyšší správní soud (NSS) je rozhodnuto. Obě instituce již vybraly několik jmen ze svého soudcovského sboru, které tento týden jejich předsedové navrhnou prezidentovi republiky jako kandidáty na ústavní soudce. Prezident Petr Pavel dnes uvedl, že se setká se soudci Josefem Baxou a Danielou Zemanovou.

Jména tří vybraných kandidátů chce co nejdříve předložit Senátu, aby je horní komora stihla projednat na schůzi 10. května.

„S těmito dvěma budu dnes mluvit, ale nejsou to stále ještě kandidáti, jsou to lidé, kteří zatím byli doporučeni konzultačním týmem. Po té dnešní schůzce se mnou se rozhodneme, jestli zároveň budou kandidáti a jestli jejich jména pošleme do Senátu,“ řekl Pavel. Zemanová aktuálně působí jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu, Baxa soudí u NSS.

Prezident dodal, že o dnešní schůzce informoval předsedu senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Aby v duchu transparentnosti věděl, co se v tom procesu děje,“ vysvětlil.

Původně Hrad informoval o tom, že se dnes Pavel setká se třemi možnými adepty. Prezident nyní upřesnil, že třetí jméno je „teprve v procesu“, a zmínil rodinné i pracovní důvody daného nominanta či nominantky.

Vybírali všichni soudci NS

ZA NS byli nominováni čtyři jeho soudci a podporu instituce získali také dva soudci z jiných soudů. České justici nominace potvrdil místopředseda NS Petr Šuk s tím, že návrh mohli podat všichni soudci NS.

Jedná se o bývalého místopředsedu soudu Romana Fialu, odborníka na dědické právo, který v roce 2015 obdržel ocenění Právník roku. Fiala se však ve svých veřejných vystoupeních na různých konferencích a seminářích věnuje i obecným právně filosofickým otázkám.

Bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Foto: Jiří Reichl

Dalším nominovaným je soudce Lubomír Ptáček, který se specializuje primárně na pracovní právo. Je prezidentem Evropské asociace pracovněprávních soudců a jedním ze dvou styčných soudců Haagské sítě soudců. V roce 2019 získal Ptáček titul Právník roku v oboru rodinné právo.

Není překvapením, že za NS byl prezidentovi republiky na Ústavní soud (ÚS) doporučen také soudce Pavel Simon, který výrazně uspěl při výběru českého kandidáta na soudce Evropského soudu pro lidská práva. Simon se specializuje na oblast odpovědnosti státu za škodu a nemajetkovou újmu.

Podporu NS mají i externisté

Čtvrtým kandidátem NS je předseda trestního kolegia František Púry, jeden z předních českých odborníků na trestní právo.

Podporu NS pak získaly i „externisté“, tedy nominace z jiných soudů: konkrétně Roberta Fremra a Ljubomíra Drápala. Fremr získal nominace obou vrchních soudů a podle informací České justice také z krajských soudů, přičemž je zmiňován i jako vhodný kandidát na nového předsedu ÚS.

Předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu František Púry Foto: Radek Čepelák

Za NSS byl mělo na Pražský hrad zamířit primárně jméno místopředsedkyně tohoto soudu Barbary Pořízkové. Jedná se o špičkovou odbornici v oblasti daňového práva, která má navíc zkušenosti jak ze státní správy, tak ze soukromého sektoru.

Dále by za NSS měla být prezidentovi k úvaze předložena jména soudců Tomáše Langáška, Zdeňka Kühna, Filipa Dienstbiera, Michala Bobka a Petra Mikeše. Jako samozřejmou se bere podpora NSS pro „otce zakladatele“ Josefa Baxu, který nemusel na rozdíl od ostatních soudců projít nominačním procesem a již také absolvoval pohovor před „konzultačním panelem“ v čele s právníkem a letitým šéfem senátní komise pro Ústavu Janem Kyselou.

Baxu minulý týden vybrala také Soudcovská unie, která spolu s ním prezidentovi republiky doporučila svoji čestnou prezidentku Danielu Zemanovou a stávajícího prezidenta Libora Vávru.

Prezident Petr Pavel by se měl dnes setkat s prvními třemi adepty na ústavní soudce. Minulý týden po návštěvě Senátu řekl, že následně chce kandidáty oznámit.

Dodal, že s nimi chce seznámit předsedu Senátu a předsedy výborů, kteří nominace budou posuzovat. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulý týden ocenil novou proceduru výběru kandidátů na ústavní soudce. Uvítal by, kdyby horní komora návrhy obdržela v první třetině dubna. Mohla by je tak projednat do začátku května, kdy končí mandát třem dosavadním soudcům.

Petr Dimun, čtk