Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Kongres Právní prostor

Soudcovská unie posílá na Ústavní soud Baxu, Zemanovou a Vávru

Republiková rada Soudcovské unie (SU) dnes na svém jednání rozhodla, že prezidentovi republiky navrhne jako kandidáty na ústavní soudce Josefa Baxu, Danielu Zemanovou a Libora Vávru. České justici to sdělil prezident SU Libor Vávra.

Soudcovská unie už má jasno o svých favoritech na nové ústavní soudce. Na dnešním zasedání její republikové rady získali nominace tři členové SU: Josef Baxa, bývalý předseda Nejvyššího správního soudu (NSS), bývalá soudkyně NSS a čestná prezidentka SU Daniela Zemanová a bývalý dlouholetý soudní funkcionář a dvojnásobný prezident SU Libor Vávra.

Nominace Baxy a Zemanové se očekávala. Pokud by je prezident Pavel navrhnul a Senát schválil, správní justice by získala ve čtvrtém Ústavním soudu (ÚS) hned na počátku výrazné zastoupení. V tom třetím byla reprezentována třemi soudci NSS: místopředsedkyně ÚS Miladou Tomkovou, Kateřinou Šimáčkovou (odešla na Evropský soud pro lidská práva) a Vojtěchem Šimíčkem.

Za Městský soud v Praze (MS) již byla nominována místopředsedkyně tohoto soudu Veronika Křesťanová.

A jasno mají mít i oba vrchní soudy, odkud podle informací České justice poputuje na Pražský hrad jméno soudce Roberta Fremra. Jméno místopředsedy Vrchního soudu v Praze Fremra zaznívá podle informací České justice i při debatách na jiných, Pražským hradem oslovených soudech, a to i v souvislosti s tím, že by mohl být vhodným novým předsedou ÚS.

Bez ohledu na nominační návrhy oslovených institucí již ovšem paralelně probíhal výběr první trojice kandidátů, což dnes při návštěvě v Senátu potvrdil prezident republiky Petr Pavel. Ten oznámil, že již má vybrané první tři jména lidí, kteří by v květnu mohli nahradit ústavní soudce, kterým končí mandát, tedy Miladu Tomkovou, Jana Filipa a Jaroslava Fenyka. Spekuluje se, že v této trojici má být Baxa se Zemanovou. Oba také již měli absolvovat „pohovor“ u Jana Kysely, respektive před tzv. konzultačním panelem.

Petr Dimun