Profesor Jan Wintr Foto: Právnická fakulta UK

Protest na právech: Profesor bere méně, než je průměr u středoškolského učitele, říká Wintr

Členové akademické obce Právnické fakulty Univerzity Karlovy (PF UK) se připojila k protestu proti dlouhodobé podfinancovanosti humanitních a příbuzných společenskovědních oborů.

Protesty iniciovali kolegové z filosofických fakult, problém nedůstojně nízkých mezd se podle zástupců PF UK nicméně týká i vysokoškolských učitelů v oboru práva. Situace Nástupní hrubá mzda odborného asistenta na fakultě v současné době činí 31 400 Kč. Po pěti letech magisterského studia a čtyřech letech doktorského studia tak absolvent dosáhne na mzdu, která nedosahuje ani dvou třetin průměrné mzdy v Praze. „Za ta léta jsme si samozřejmě zvykli, i když je to trochu smutné, že jsou mzdy učitelů na Právnické fakultě výrazně nižší než mzdy v jiných právních profesích. Postupem času jsme se ale dramaticky propadli i za mnohem méně kvalifikované profese,“ říká Marek Antoš, docent ústavního práva a proděkan fakulty. „Mnozí se tu snažíme, aby byla fakulta co nejlepší, aby na ní pracovali skvělí lidé, aby svůj čas investovali do vědy a do výuky… Aby se u nás studenti naučili co nejvíc znalostí i dovedností. Jenže jak můžeme chtít od učitelů skvělé výkony za výrazně podprůměrné mzdy? A jak můžeme chtít, aby se na fakultu plně soustředili a jen si sem neodskakovali z jiného zaměstnání, pokud jim nelze nabídnout ani mzdy k uživení. Přestože se z plných sil snažíme, aby to neodnášela kvalita výuky, nakonec nás to všechny nutí ke kompromisům,“ dodává.

Hodina pravdy na pražských právech. Právnická fakulta UK se připojila k rozsáhlému protestu v Den učitelů 28. března Foto: PF UK

Právnická fakulta se proto z iniciativy akademického senátu fakulty připojila k protestu Hodina pravdy. Na setkání akademické obce ve 12:00 promluvily významné osobnosti české právní vědy. Mezi nimi prof. Jan Wintr, profesor teorie práva a předseda akademického senátu fakulty, prof. Petr Bělovský, profesor římského práva, doc. Marta Chromá, proděkanka pro magisterské studium, doc. Kateřina Eichlerová, docentka obchodního práva, doc. Jakub Morávek, docent pracovního právo, či dr. Miroslav Sedláček, odborník v oboru občanského práva.

„Já sice s oblibou říkám, že jsem bohatý profesor, ale jsem bohatý spíš přátelstvím a milou společností vás, studentstva a učitelstva PF UK. Svoji výplatní pásku se 47 800 Kč hrubého včetně osobního příplatku jsem umístil na Facebook. Je to méně než průměrný plat středoškolského učitele, je to méně než aktuálně diskutovaných garantovaných 130 % průměrné hrubé mzdy pro učitele základních a středních škol a je to méně než měsíční výsluha bývalých prezidentů republiky. Přitom je to více, a někdy i výrazně více, než bere velká většina lidí pracujících v této budově. Medián mzdy docentky či docenta je 39 000 Kč, medián mzdy odborné asistentky či asistenta je 34 000 Kč, nepedagogičtí pracovníci a pracovnice, bez nichž fakulta nemůže fungovat, berou obvykle ještě méně. Nízká stipendia doktorandek a doktorandů jsou kapitola sama pro sebe. Tváří v tvář dvouciferné inflaci a životním nákladům v Praze je to neúnosné a pokud se neozveme, nic se nezmění,“ řekl ve svém úvodním proslovu prof. Jan Wintr.

Svou podporu protestu vyjádřil také prof. Jiří Přibáň, významný český právník a politolog vyučující v Cardiffu, prof. Irena Pelikánová, bývalá soudkyně Tribunálu Evropské unie, dr. Petr Šuk, místopředseda Nejvyššího soudu České republiky či dr. Robert Němec, předseda České advokátní komory. Prof. Jan Wintr dále vystoupí také v rámci debaty na Filosofické fakultě. Ke studentské podpoře protestů se připojí také fakultní studentské spolky se svými stánky před Rudolfinem.

(red)