Krajský soud v Olomouci dnes zpřísnil hlavním aktérům v kauze Vidkun za jejich korupční jednání právní kvalifikaci Foto: Pixabay

Průtahy i nezákonná rozhodnutí. Další soudkyni hrozí odvolání z funkce

Soudkyně Okresního soudu v Mělníku (OS) Marcela Buštová čelí návrhu na odvolání z funkce. Její nadřízení jí vyčítají průtahy i rozhodnutí v rozporu se zákonem. Soudkyně byla ministrem spravedlnosti dočasně postavena mimo funkci, jeho rozhodnutí potvrdil i kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS).

Když minulý rok odcházela soudkyně trestního úseku OS v Mělníku Marcela Buštová od kárného senátu NSS, byla jen krůček od konce kariéry v justici. Tehdy kárný senát přihlédl především k tomu, že před ním za celou svoji kariéru stanula poprvé.

Vedení mělnického soudu ovšem krátce na to přišlo na další průtahy, konkrétně ve třiceti věcech. A navrch se mělo ukázat, že soudkyně ve třech případech měla rozhodnout v rozporu se zákonem.

Podle vedení soudu nepomohlo ani zastavení nového nápadu případů a výrazná pomoc soudního aparátu. Soudkyně Buštová má nadále podle kárné žaloby při řešení případů postupovat chaoticky a nekoncentrovaně.

Vedení soudu se mě chce zbavit, tvrdí žena

Sama soudkyně se brání s argumentem, že se jí chce vedení soudu zbavit a je diskriminována z důvodu svého věku. Namítá také nerovnoměrné rozdělování věcí a to, že je třeba hodnotit i jejich složitost. Proti prvnímu rozhodnutí kárného senátu podala ústavní stížnost, a to právě z důvodu diskriminace pro svůj věk.

Upozorňuje, že tento kárný návrh byl podán prakticky obratem po předchozím kárném řízení a nebyla jí tedy dána reálná možnost nápravy. S ohledem na personální situaci u OS v Mělníku má údajně překážet jmenování mladšího soudce či soudkyně, jimž by mohla být předána její agenda. Po minulém kárném rozhodnutí měl být podle soudkyně Buštové účelově měněn rozvrh práce a byla převedena na rozhodování opatrovnických a posléze občanskoprávních věcí. Mělo jí být také nabízeno, že pokud rezignuje, může na soudu působit jako asistentka soudce.

Námitky kárný senát zamítl

Kárný senát v čele se soudcem Davidem Hipšrem v březnu zamítl námitky, které soudkyně podala proti rozhodnutí ministra a potvrdil její dočasné zproštění. „Kárný návrh vedle 30 věcí, v nichž mělo docházet k neodůvodněným průtahům, kárně obviněné vytýká i postup při rozhodování o osvědčení odsouzené ve zkušební době, kdy měla kárně obviněná rozhodnout předčasně, před uplynutím zkušební doby. V jiné věci mělo být rozhodnuto o nařízení výkonu trestu původně uloženého s podmíněným odkladem, avšak v odlišné (dvojnásobné) výši, než byl původně uložen. Jakkoli kárný soud nyní nepředjímá, zda se kárně obviněná vytýkaného jednání skutečně dopustila, nemůže být pochyb o tom, že vytýkané jednání může přímo ohrožovat důvěru veřejnosti v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů,“ uvedl k tomu kárný senát mj. ve svém rozhodnutí.

Česká justice minulý týden upozornila na to, že odvolání z funkce hrozí soudkyni Okresního soudu Praha 8 Adrianě Pilařové. Důvodem je hlavně to, jak nakládala s majetkem svého bratrance. Byla jeho opatrovnicí a v celé věci padlo i trestní oznámení.

Petr Dimun