Profesor Jiří Jelínek Foto: Jan Nový

Z Legislativní rady vlády bude odvolán profesor Jelínek

V Legislativní radě vlády končí profesor Jiří Jelínek. Podle podkladů pro vládu, které má Česká justice k dispozici, je třeba činnost poradního orgánu „optimalizovat“ a zejména ji posílit odborníky na správní právo a další oblasti. Odvolán bude i Petr Bezouška. Ten působí na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde se věnuje občanskému a pracovnímu právu. Působí také v advokátní kanceláři na pozici counsela.

Jelínek k vládním legislativcům nastoupil v roce 2019. O rok poději ho vyznamenal exprezident Miloš Zeman. Jméno někdejšího šéfa katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy se pak objevilo v kauze soudce vrchního soudu Zdeňka Sováka. Loni skončil v čele katedry a vystřídal ho Tomáš Gřivna.
Etická komise univerzity se zabývala tím, že Jelínek ve více případech sepsal stanoviska, která zaštiťoval i jménem fakulty. Došla k závěru, že porušil etický kodex. V souvislosti s posudky také skončil ve funkci asistenta místopředsedy vrchního soudu. „Zároveň se vládě navrhuje odvolat dosavadní členy Legislativní rady vlády prof. JUDr. Jiřího Jelínka, CSc., a JUDr. Petra Bezoušku, Ph.D., a to s ohledem na nutnost optimalizovat činnost Legislativní rady vlády s přihlédnutím k potřebám vlády, a to při zachování stávajícího celkového počtu členů Legislativní rady vlády,“ uvádí nyní předkládací zpráva.

Poradní orgán čekají rozsáhlejší personální změny. Na členství v Legislativní radě vlády v březnu rezignoval Jaroslav Svejkovský, a to z důvodu své vysoké pracovní vytíženosti. Odvolán bude i Petr Bezouška. Podle informací Ekonomického deníku je to kvůli jeho postoji k dělení ČEZ.

Chybí odborníci na pracovní právo a životní prostředí

Podle předkládací zprávy se ukázalo, že přetrvává zejména potřeba posílit poradní orgán o odborníky z oblasti správního práva a odborníky na oblast životního prostředí. LRV totiž opustil jak Petr Průcha, tak Michal Sobotka.

Současně je třeba v Legislativní radě vlády dále posílit zastoupení odborníků specializujících se na pracovní právo a právo sociálního zabezpečení. LRV je v této oblasti oslabena po odchodu Miroslava Běliny. „Vzhledem k výše uvedeným důvodům se vládě navrhuje jmenovat do Legislativní rady vlády prof. JUDr. Martina Kopeckého, CSc., prof. JUDr. Kristinu Koldinskou, Ph.D. a JUDr. Petra Svobodu, Ph.D.,“ uvádí se v dokumentech pro vládu. Odcházející Bezouška k tomu pro Českou justici dodal, že zdůvodnění je úsměvné, protože právě pracovní právo bylo 17 let v LRV jeho doménou.

Martin Kopecký patří k významným představitelům odvětví správního práva, je advokátem a působí na právnických fakultách v Praze a v Plzni. Petr Svoboda je advokát, který působí na katedře správního práva a správní vědy Právnické fakulty Univerzity Karlovy a je předním odborníkem v odvětví práva životního prostředí.
Kristina Koldinská je pak přední odbornicí v oblasti práva sociálního zabezpečení a působí na Univerzitě Karlově.

Legislativní rada je poradním orgánem vlády v oblasti její legislativní činnosti. Má zpravidla 30 členů, kteří vykonávají práci pro LRV za symbolickou odměnu. Zasedá obvykle jednou za dva týdny. V nynější vládě ji vede ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Eva Paseková