Žena se bála o zaparkované auto Foto: Pixabay

Nejvyšší soud napodruhé potvrdil řidičce SUV podmínku za sražení dítěte

Nejvyšší soud (NS) napodruhé potvrdil verdikt nad řidičkou, která v Brně ve sportovním užitkovém vozidle (SUV) srazila a usmrtila dítě na odrážedle. Nehoda se stala v ulici se zákazem vjezdu s výjimkou dopravní obsluhy. Řidička, na kterou se výjimka podle verdiktu nevztahovala, dostala roční trest vězení s osmnáctiměsíčním podmínečným odkladem a zákazem řízení. První verdikt NS zrušil, nyní už nenašel důvod k zásahu.

„Dovolání bylo podáno obžalovanou, kdy NS rozhodl o odmítnutí tohoto dovolání,“ uvedla Petra Láníčková, mluvčí Městského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance.

Neštěstí se stalo v květnu 2020 v klidné ulici na brněnské periferii. Když řidička vjížděla do ulice, viděla, že se tam pohybují děti. Přes robustní přední část mercedesu ale měla špatný výhled, podle znalce několik metrů před sebou nic neviděla. Nezaznamenala tak devatenáctiměsíční holčičku, která se pohybovala na odrážedle u pravého okraje vozovky a krátce před tím ujela matce. Holčička na místě zemřela. Před soudem stanula i matka, byla však zproštěna obžaloby.

Řidička původně od brněnských soudů odešla s dvouletým trestem, podmínečně odloženým na 2,5 roku, a to za usmrcení z nedbalosti. Loni v červnu ale do kauzy zasáhl NS. Tehdy dospěl k závěru, že dopravní značení v ulici sloužilo nikoliv primárně k ochraně života a zdraví lidí, ale ke snížení průjezdu motorových vozidel, jednak kvůli hlučnosti, jednak kvůli bezpečnosti.

„Ze samotného porušení zákazu vjezdu všech motorových vozidel, i když se na obviněnou skutečně nevztahovala výjimka podle dodatkové tabulky umožňující vjezd dopravní obsluhy, nelze dovozovat i existenci a následné porušení důležité povinnosti řidiče motorového vozidla uložené mu zákonem,“ stálo v tehdejším rozhodnutí NS. Bylo tak nutné případ znovu otevřít.

Odvolací Krajský soud v Brně ale opět uznal ženu vinnou a uložil jí podmínku. „Svou pohodlností způsobila fatální a nevratné následky. Zájmy svého dítěte upřednostnila před zájmy ostatních dětí,“ uvedl tehdy soudce Josef Teplý podle serveru iDnes.cz. Řidička měla v autě své dítě v autosedačce, takže si chtěla zkrátit cestu, aby je nemusela spolu s dalšími věcmi přenášet několik stovek metrů, uvedl loni server.

Nové rozhodnutí už nejvyšší instance potvrdila. Plné odůvodnění však zatím není v databázi NS dostupné.

(čtk)