schůze zákonodárců a zástupců Ministerstva spravedlnosti v Kroměříži Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Poslanci a senátoři nechtějí nový trestní řád. Dávají přednost úpravám toho starého

Přijetí nového trestního řádu se komplikuje. Ústavně právní výbory Poslanecké sněmovny a Senátu se totiž k jeho návrhu postavily kriticky. Členové těchto výborů se na výjezdním zasedání v Kroměříži shodli, že dávají přednost postupné novelizaci stávajícího předpisu z roku 1961.

Příští rok to bude již deset let, co se na Ministerstvu spravedlnosti (MSp) oficiálně připravuje návrh nového trestního řádu. Ten stávající je r roku 1961 a prošel množstvím dílčích i zásadních novelizací. Během rekodifikačních prací se s ministry spravedlnosti několikrát měnilo složení odborných komisí i jejich vedení. V čele aktuálního „rekodifikačního týmu“ stojí soudce Nejvyššího soudu (NS) Jiří Říha. Pod jeho vedením byl návrh (více méně) dokončen a předložen k odborným i politickým debatám.

K té nejzásadnější došlo minulý týden, na společném výjezdním zasedání ústavněprávních výborů Senátu a Poslanecké sněmovny v Kroměříži. A výsledek dvoudenního rokování rozhodně soudce Říhu a jeho tým nepotěšil: zákonodárci se totiž shodli, že návrh není dostatečně reformní.

Kroměříž, Justiční akademie, schůze ústavně-právních výborů Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Pravdou je, že na mnoha věcech v návrhu obsažených nepanuje shoda ani v odborné veřejnosti. Ukázaly to třeba nedávné diskuse na tzv. rekodifikačních čtvrtcích, které pořádala Katedra trestního práva Právnické fakulty v Praze. Výhrady setrvale a důrazně vznáší zástupci advokacie a jejich nespokojenost měla také pravděpodobně rozhodující vliv na průběh debaty v Kroměříži.

Problémy v praxi

Zatímco senátorky a senátoři nepřijali žádné usnesení, jejich kolegyně a kolegové z Poslanecké sněmovny ano. V textu sice na jednu stranu „velmi ocenili“ práci rekodifikační komise, na stranu druhou ale konstatovali, že se „nejedná v pravém slova smyslu o původně zamýšlenou tzv. velkou reformu“.

Podle nich je také „žádoucí provést změny, na kterých panuje širší shoda novelizací stávajícího trestního řádu“, přičemž doporučili ministerstvu „pokračovat v tomto volebním období na rekodifikačních pracech s přihlédnutím k aktuálnímu názorovému vývoji a vzneseným zásadním připomínkám“.

Vzhledem k tomu, že ovšem zároveň vyslovili skepsi nad tím, že by stávající Poslanecká sněmovna stihla případný nový trestní řád schválit, je zřejmé, že dávají přednost tzv. salámové metodě. A to přesto, že před ní varuje již zmíněný šéf rekodifikační komise Jiří Říha, podle něhož tenhle přístup způsobuje nemalé problémy v aplikační praxi.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který sám na zákonodárce minulý rok apeloval, aby se vyslovili, zda vůbec nový kodex chtějí, nyní zvažuje, jak s výsledkem své výzvy naloží.

Petr Dimun