Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

Prezident jednal s ministrem spravedlnosti, řešili mimo jiné udělování milostí

Prezident Petr Pavel se dnes sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Blažek to uvedl na svém twitteru s tím, že společně projednali aktuální otázky ve vztazích mezi ministerstvem, prezidentem a jeho kanceláří. Řešili mimo jiné udělování milostí nebo jmenování soudců a soudních funkcionářů. Prezident dnes odpoledne jmenuje místopředsedou Ústavního soudu Vojtěcha Šimíčka.

„Dohodli jsme, že bližší informace sdělí pan prezident nebo kancelář prezidenta,“ doplnil Blažek bez dalších podrobností.

Ministr zaslal už v březnu Pavlovi dopis, v němž ho požádal o zvážení, zda prezident zachová, změní či úplně zruší podmínky pro rozhodování o milostech, které před deseti lety nastavil prezident Miloš Zeman. Pavlův předchůdce svěřil agendu ministerstvu, jež pak do konce Zemanova mandátu obdrželo celkem 7646 žádostí o milost. U 58 z nich vyhodnotilo, že splňují prezidentovy podmínky, a postoupilo je Hradu k rozhodnutí. Zeman vyhověl 18 z nich a dalších osm milostí udělil z vlastní iniciativy.

Podle Zemanova rozhodnutí může ministerstvo Hradu předložit žádosti o milost jen pro odsouzené, kteří trpí závažnou chorobou nebo nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující jejich život. Mezi milosti, které řízením na ministerstvu neprošly a nesplňovaly nastavené podmínky, patří Zemanova nejkontroverznější rozhodnutí – omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka či prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové, manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) odsouzené za zneužití Vojenského zpravodajství.

Pavel může agendu milostí řešit sám. Pokud by ji chtěl ponechat ministerstvu a změnit podmínky pro postupování milostí Hradu, může je nastavit formou nového rozhodnutí prezidenta republiky.

(čtk, epa)