Ministr práce Marian Jurečka Foto: Úřad vlády

Děti by měly vědět o svém právu podílet se na rozhodování, řekl Jurečka žákům

O právu dětí podílet se na rozhodování, Úmluvě o právech dítěte a jejím článku, který hovoří o právu dítěte svobodně se vyjadřovat k tomu, co se ho týká, hovořil dnes ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s žáky jedné z pražských základních škol. Při akci svého úřadu k Mezinárodnímu dni dětí se žáci ministra mohli ptát na různá témata, odpovídal například na dotaz ohledně nezaměstnanosti, ale i na to, co dělal jako malý. Při hodnocení přístupu Česka k právům dětí Jurečka zmínil neexistenci funkce dětského ochránce práv. Předloha ke zřízení dětského ombudsmana je podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) před dokončením, vláda a následně Sněmovna by ji mohly dostat v září.

Článek 12 Úmluvy o právech dítěte stanovuje právo každého dítěte svobodně vyjadřovat názory na všechny záležitosti, které se ho dotýkají, a s tím související právo na to, aby byla jeho názorům přiřazena váha odpovídající věku a vyspělosti. Státy, které se k úmluvě přidaly, mají za povinnost toto právo dodržovat a zajišťovat podmínky pro vyslyšení názorů dětí.

Úmluva, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991, počítá i se zřízením postu dětského ombudsmana. Česko je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. Vytvoření pozice doporučovaly opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce.

K pravomocem dětského ombudsmana by patřila podle dřívějšího vyjádření Šalomouna vzdělávací činnost o právech dítěte, kontrola dodržování práv dětí i vstupování do některých typů soudních řízení, zejména opatrovnických.

Návrh nového samostatného zákona o ochránci dětí předložila v létě 2020 skupina poslanců šesti stran, norma se ale neprojednala do voleb. Loni v červnu kabinet dostal od poslanců opozičního hnutí ANO podobnou normu, dal k ní neutrální stanovisko. Nesouhlasil se zřízením nového úřadu.

(čtk)