Noví ústavní soudci Josef Baxa, Jan Wintr a Daniela Zemanová Foto: Senát

Vláda odvolala ústavního soudce Wintra ze své legislativní rady

Vláda ve středu formálně odvolala Jana Wintra z Legislativní rady vlády (LRV). Vyplývá to z výsledků zasedání zveřejněných na webu kabinetu. Wintr na post rezignoval na začátku června kvůli svému jmenování soudcem Ústavního soudu (ÚS). Návrh na jmenování nového člena rady zatím ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun (za Piráty) vládě nepředložil.

Profesora ústavního práva Wintra jmenoval prezident Petr Pavel ústavním soudcem minulý týden spolu s někdejším předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou a bývalou prezidentkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou. Jde o první členy ÚS, které Pavel vybral po své březnové inauguraci.

Wintr na své místo v LRV rezignoval dopisem 1. června, stálo v materiálu pro vládu. Odvolání je tak pouze formální krok, kterým se proces rezignace dokončí. „Pro LRV je hezkou vizitkou, když se její členové dostanou do tak prestižní funkce, jako je ústavní soudce. Panu profesoru Wintrovi přeji v jeho nové funkci hodně zdaru při hájení našich ústavních principů a hodnot,“ sdělil Šalomoun.

Čtyřiačtyřicetiletý Wintr vystudoval souběžně s pražskou právnickou fakultou také historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Z práva i politologie má doktorský titul. V roce 2019 se stal tajemníkem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro Ústavu ČR, působil také jako člen Legislativní rady vlády. Wintr působil rovněž v rozkladové komisi Českého statistického úřadu či v Etické komisi Českého rozhlasu. V letech 2012 až 2017 byl i členem Rady ČTK, které v letech 2014 až 2015 předsedal.

Legislativní rada je poradním orgánem vlády. Má zpravidla 30 členů, kteří vykonávají práci pro LRV za symbolickou odměnu. Zasedá obvykle jednou za dva týdny.

(čtk)