Bývalý místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk. Foto: Radek Čepelák

Bývalý ústavní soudce Fenyk má zamířit na Nejvyšší soud. Tomková z justice odchází

Bývalý místopředseda Ústavního soudu (ÚS) Jaroslav Fenyk se má stát soudcem Nejvyššího soudu (NS). České justici informaci potvrdil místopředseda NS Petr Šuk i sám Fenyk. „Nic ale ještě není jisté a od září tak začnu opět advokátní praxi,“ uvedl pro Českou justici Fenyk. Potvrdil také, že dostal nabídku stát se náměstkem nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Tu ale odmítl. Někdejší místopředsedkyně ÚS Milada Tomková naopak podle informací České justice na funkci soudkyně Nejvyššího správního soudu (NSS) před dvěma týdny rezignovala.

Dva bývalí místopředsedové ÚS, kteří ve funkci skončili letos na začátku května, se vydali opačnými směry. Zatímco profesor trestního práva a někdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové Jaroslav Fenyk by měl do justice zamířit, Milada Tomková naopak na funkci soudkyně rezignovala.

Informaci, že by se Fenyk měl stát od ledna příštího roku soudcem NS, České justici potvrdil místopředseda NS Petr Šuk. Zajímavé je, že Fenyk se mohl vrátit na místo, kde již dříve působil. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž totiž velmi stál podle informací České justice o to, aby se Fenyk stal jeho náměstkem. Bývalý ústavní soudce ale nabídku nevyslyšel.

Jaroslav Fenyk by mohl zamířit na Nejvyšší soud Foto: Jan Hrbáček

Na tahu je Blažek

Nyní bude záležet na tom, zda ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhne Fenyka ke jmenování soudcem, vláda jeho návrh schválí a prezident republiky ho akceptuje.

To Fenykova bývalá kolegyně z vedení ÚS, Milada Tomková, se rozhodla z justice naopak odejít. Před dvěma týdny totiž podala rezignaci na funkci soudkyně NSS. Poté, co jí v květnu zanikl mandát ústavní soudkyně, si Tomková na NSS vzala volno na rozmyšlenou, zda bude v justici pokračovat. Tomková přitom stála o to na ÚS pokračovat, o její renominaci usiloval i končící předseda ÚS Pavel Rychetský. U prezidenta republiky Petra Pavla však převládl názor té části právníků v čele s novým místopředsedou ÚS Vojtěchem Šimíčkem, že mandát ústavního soudce se nemá opakovat.

Prezident republiky Petr Pavel již v Senátu uspěl s nominacemi tří nových ústavních soudců, kterými se stali Daniela Zemanová, Jan Wintr a Josef Baxa. Příští týden má Ústavně právní výbor Senátu projednávat další tři nominace, totiž Kateřiny Ronovské, Veroniky Křesťanové a Roberta Fremra. Ti by měli přijít na uvolněná místa po Vladimíru Sládečkovi (mandát skončil v červnu), Ludvíku Davidovi a Pavlovi Rychetském (mandát skončí v srpnu).

Co se týče jmenovací etapy soudců obecných soudů, ministr Blaže návrh nyní připravuje. Pro Českou justici uvedl, že by rád by znal názor prezidenta na kandidáty ještě před jejich oficiálním navržením.

Petr Dimun