Prezident Petr Pavel na festivalu Colours of Ostrava Foto: Pražský hrad

Prezident Pavel opět podpoří kandidáty na ústavní soudce. Přijde do Senátu

Senátory již ve středu čeká důležité hlasování. Na programu srpnové schůze bude mimo jiné žádost prezidenta Petra Pavla o schválení návrhů na jmenování nových soudců Ústavního soudu (ÚS) – Roberta Fremra, Veroniky Křesťanové a Kateřiny Ronovské. Kandidáty přijde podpořit prezident Petr Pavel osobně. „Prezident republiky se části středeční schůze zúčastní,“ reagovala na dotaz České justice Mária Pfeiferová z kanceláře prezidenta. V pátek pak Pavel jmenuje nástupce Pavla Rychetského, kterému coby předsedovi vyprší mandát. Favoritem na tuto funkci zůstává Josef Baxa.

Prezident Petr Pavel tentokrát informaci o tom, kdo bude novým předsedou Ústavního soudu, dopředu neprozradil. Funkční období končí Rychetskému 7. srpna. Již na pátek ale prezident avizoval jmenování jeho nástupce. V justičních kuloárech se mluví zejména o novopečeném ústavním soudci Josefu Baxovi. Ten řídil Nejvyšší správní soud dlouhých 15 let a má tak bohaté manažerské zkušenosti. Další jména jako Pavel Šámal či Robert Fremr zaznívají spíše v teoretické rovině.

Ani končící předseda  předseda ÚS Pavel Rychetský podle svých slov zatím svého nástupce nezná. Už dříve prohlásil, že již nepřijme žádnou ústavní funkci a nevstoupí do žádného pracovního poměr. Chce se věnovat rodině, plánuje také uspořádat osobní archiv.

Nový ústavní soudce Josef Baxa Foto: Senát

Ústavní soud prochází razantní personální obměnou. Letos už přišli čtyři nováčci, nejprve poslední nominant Miloše Zemana Jan Svatoň, poté první soudci navržení Pavlem, a to Daniela Zemanová, Josef Baxa a Jan Wintr. Místopředsedou ÚS jmenoval Pavel soudce Vojtěcha Šimíčka, jehož mandát ale skončí už příští rok. Druhé místopředsednické křeslo je momentálně neobsazené.

Podpora prezidenta v Senátu funguje

Osobní podpora prezidenta Petra Pavla při schvalování trojice kandidátů Jan Wintr, Daniela Zemanová a Josef Baxa v Senátu měla na výsledek hlasování nepochybný vliv. Na tom se shodla řada senátorů. Baxa se Zemanovou, kteří neuspěli při hlasování na klíčovém ústavně právním výboru nakonec na plénu s přehledem uspěli. „Zcela jistě tam byl mocenský vliv pana prezidenta, který nám přišel říct, jak si to představuje,“ uvedla později v rozhovoru pro Českou justici senátorka a exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Všechny tři nové kandidáty kterými jsou soudci Robert Fremr a Veronika Křesťanová spolu s profesorkou občanského práva Kateřinou Ronovskou již schválil klíčový a garanční ústavně právní výbor Senátu. Jedninou výraznější kontroverzí je „škraloup“ Roberta Fremra v podobě členství v KSČ. „Začnu šrámem na své integritě, tedy členství v KSČ. Já jsem tam nevstupoval z kariérismu, bylo mi to nabídnuto na obvodním soudu, kde jsem to ještě bez problémů odmítl. Na Městském soudu v Praze už mi položili přihlášku rovnou na stůl. Když jsem jí přišel místopředsedovi soudu vrátit, zvolil jsem nestatečnou pozici, nechtěl jsem si komplikovat život a podepsal jsem. Byla to moje porážka. Ale díky této zkušenosti jsem v pozitivním slova smyslu napraveným hříšníkem,“ uvedl Fremr na schůzi výboru s tím, že podobnou chybu, kterou si bude vyčítat do konce života, už nikdy neudělá. I přes tuto výtku to vypadá, že další tři kandidáti na ústavní soud ve středu na plénu hladce projdou.

Prezident Pavel bude muset letos předložit ještě jednoho kandidáta na ústavního soudce vzhledem k tomu, že 26. listopadu skončí mandát Radovana Suchánka. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Eva Paseková, čtk