Senátor Michael Canov Foto: Senát

Senátor Michael Canov: Soudce Fremra se budu ptát na členství v KSČ

Senátoři už příští týden začnou projednávat nominaci dalších tří kandidátů na ústavní soudce. V úterý 11. července budou jejich kandidaturu probírat výbory ústavně-právní a pro lidská práva. Místopředseda ústavně právního výboru Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) se na slyšení chce ptát na působení místopředsedy Vrchního soudu v Praze Roberta Fremra v KSČ před rokem 1989.

Nominace někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra čeká na senátní souhlas od poloviny června. Poté prezident Petr Pavel oznámil kandidatury místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veroniky Křesťanové a vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Kateřiny Ronovské. Jak hodnotíte navržené kandidáty?
U soudce Roberta Fremra je skutečnost, že byl členem komunistické strany. Určitě se zeptám na to, proč tam vstoupil a co z toho vyvozuje pro současnost.

Čtěte také: Kovářová: Mám informaci, že advokát na Ústavní soud neprojde. Připadá mi to děsivé

Robert Fremr se stal roku 1987 čekatelem, členem pak byl od října 1989 dva měsíce. Může to být důvod, proč pro něj hlasovat nebudete?
Zatím nevím. Pravdou je, že dalším svým působením v justici i na mezinárodní úrovni to dá se říci odčinil. Sám jsem se s ním sešel v Haagu, kde působil jako místopředseda Mezinárodního trestního soudu a měl jsem z toho dobrý dojem.

A co ostatní kandidáti?
To co zatím o nich vím se mi zdá v pořádku.

Nevadí vám, že zatím v nominacích chybí zástupce z advokacie?
V pořádku to není, ale za to nikdo z kandidátů nemůže. Myslím, že advokát v nominacích chybí.

(epa)