Ministr vnitra Vít Rakušan s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Úřad vlády

Vláda rozhodla o mimořádném navýšení rozpočtu Ministerstva spravedlnosti o téměř miliardu

Vláda dnes schválila mimořádné navýšení rozpočtu Ministerstva spravedlnosti (MSp). Resort vedený ministrem Pavlem Blažkem požádal vládu o téměř 1 miliardu korun. MSp bylo v posledních dnech terčem kritiky ze strany některých představitelů justice a také z řad advokátů, neboť některé soudy již vyčerpaly svůj rozpočet a nebyly schopny včas plnit své závazky.

Vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka schválila opatření, díky kterému dostanou tuzemské soudy další finanční prostředky na úhradu odměn advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů v objemu 919 milionů Kč. České justici to potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

MSp se dostalo do rozpočtových potíží primárně v důsledku nárůstu výdajů spojených s vyplácením odměn exekutorům za zastavování bezvýsledných (362 mil. Kč) a bagatelních exekucí (180 mil. Kč). MSp přitom na základě dat Exekutorské komory předpokládá, že v roce 2024 bude potřebovat na zastavování bezvýsledných exekucí dalších 500 mil. Kč. „V mediálním prostoru se minulý týden objevily informace, že některým soudům došly peníze a kvůli tomu jsou pak v ohrožení platby obhájcům ex offo, soudním znalcům či tlumočníkům. Skutečnost je však taková, že aktuálně mají soudy k dispozici 516 milionů Kč na úhradu ostatních věcných výdajů, tedy na úhradu provozních výdajů, mandatorních výdajů soudů, zahrnujících odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů, či na pokrytí nákladů na zvýšené energie. Jen z položky určené na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů je možno v současné době čerpat více než 70 milionů Kč,“ dodal Řepka.

Odhadem o 377 mil. Kč vzrostly výdaje na advokáty ex offo, a to v souvislosti se zrušením tzv. povodňové slevy a nálezem Ústavního soudu z října 2021 a také na zvýšené odměny soudních tlumočníků a překladatelů.

O zbylých 125 mil. Kč požádalo MSp v souvislosti s nárůstem výdajů na informační technologie, kdy část původně investičních prostředků muselo letos zaplatit na řešení dosavadních šesti kybernetických útoků.

Původně přitom MSp žádalo o více jak 1,7 mld. Kč. Proti se však postavilo Ministerstvo financí. MSp tak muselo z původního návrhu například vypustit žádost o 451 mil. Kč, což mělo pokrýt očekávaný nárůst platů soudců a státních zástupců.

Petr Dimun