Předseda Senátu Miloš Vystrčil s prezidentem Petrem Pavlem Foto: Senát

Vystrčil: Kolem Fremrovy nominace na soudce ÚS vznikají určité pochybnosti

Ohledně nominace Roberta Fremra na ústavního soudce vznikají určité pochybnosti, některé věci byly jinak, než prezentoval například na zasedání senátorského klubu ODS a TOP 09. České televizi to dnes řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Horní parlamentní komora se dnes bude zabývat návrhy na jmenování nových soudců Ústavního soudu, vedle Fremra jimi jsou Veronika Křesťanová a Kateřina Ronovská.

Podporou někdejšího soudce Mezinárodního trestního soudu Fremra v posledních dnech otřásly informace o rozsudcích v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988, kde se na obžalobě podílela komunistická tajná policie. Fremr odmítl, že by o tom věděl a že by rozhodoval vědomě a účelově na pokyn StB. Senátorům kauzu popsal osobně i v dopise.

„Vyjádření pana Roberta Fremra zatím působí tak, že ne všechno, co nám říká, bylo úplně správné, nebo že některé věci byly jinak, než on prezentoval například na vystoupení na senátorském klubu ODS a TOP 09. Tím pádem vznikají určité pochybnosti,“ řekl Vystrčil. Zda se je Fremrovi dnes na plénu Senátu podaří vyvrátit, nelze podle šéfa horní komory predikovat.

„Jsem zaskočen tím, jakým způsobem bylo vedeno soudní přelíčení v roce 1988, a zejména potom vidím jakýsi nesoulad mezi interpretací, kterou o tomto líčení představuje Robert Fremr, a tím, jak to říkají někteří odborníci, a i tím, co je napsáno v soudních spisech,“ poznamenal Vystrčil. Fremr podle něj například tvrdil, že obhájcem Alexandra Ereta byl Otakar Motejl, což není pravda.

„Rovněž je evidentně dohledatelné, že případ v roce 1988 byl medializován, publikován, veřejně známý. Pan soudce nám říkal, že tomu tak nebylo,“ dodal Vystrčil. V podkladech, které senátoři obdrželi od prezidentské kanceláře, podle Vystrčila o kauze Olšanských hřbitovů nebylo ani slovo.

Nominaci soudců doporučily oba senátní výbory, které se nominacemi zabývaly. Podle Vystrčila by příště možná bylo lepší počkat se závěrečnými jednáními výborů na dobu těsně před zasedáním pléna. „Potom by bylo více informací k dispozici a jejich usnesení by se upíralo o větší množství faktů, které člověk potřebuje k tomu, aby se mohl správně rozhodnout,“ míní. Zmínil i profesorku občanského práva Ronovskou, u které podle Vystrčila na plénu padnou otázky na její minulost a působení v některých nadacích.

Fremr nemá před dnešním hlasováním jednoznačnou podporu. O nejasnostech v jeho výpovědích týkajících se kauzy z doby před rokem 1989 mluvil také předseda nejsilnějšího klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Odmítl se vyjádřit k většinovému názoru klubu, protože hlasování bude tajné. Pro šéfa druhé nejpočetnější frakce Starostů Jana Sobotku bylo Fremrovo vysvětlení dostatečné. Podobně se vyjádřili i zástupci klubu ANO a SOCDEM. Klub KDU-ČSL se domluvil na volném hlasování.

(čtk)