Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek znovu navrhne na soudce žalobce Bodláka, kterého Zeman odmítl

Ministerstvo spravedlnosti znovu navrhne na soudce státního zástupce Marka Bodláka, kterého loni odmítl jmenovat bývalý prezident Miloš Zeman. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Chystáme nějakou etapu jmenování soudců, pan Bodlák by tam měl být. Pan prezident (Petr Pavel) s tím souhlasí,“ uvedl Blažek. Pokud sám Bodlák bude s návrhem souhlasit, bude jeho jméno podle Blažka součástí širšího návrhu na jmenování asi 50 soudců.

Když Zeman Bodláka a dalšího státního zástupce Petra Babku odmítl jmenovat, řekl, je „dohnaly staré hříchy“. Bodlák působí na pražském vrchním státním zastupitelství, kde řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality. Pražský hrad uvedl, že odmítnutí Bodláka jmenovat souvisí s případem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09). Kauzu CASA nicméně nedozoroval Bodlák, ale jeho kolega Jan Kořán. Bodlák také zamítl prezidentův podnět na prověření možné sabotáže při Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské státní zastupitelství také řešilo případy, které se týkaly trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Exprezident Miloš Zeman Foto: Kancelář Miloše Zemana

Ministr Blažek dnes zmínil ještě jinou souvislost mezi Bodlákem a exprezidentem Zemanem. Bodlák podle něj podepsal předvolání Zemana k výslechu. „Jednoho dne mi v Lánech (Zeman) oznámil, že ho jmenovat nebude a přes to nebyla cesta k dialogu,“ poznamenal Blažek.

Zemana letos v lednu vyslýchali příslušníci inspekce Bezpečnostní informační služby (BIS), kteří se zabývají podezřením na vyzrazení utajovaných informací. Podle Deníku N se věc týkala Zemanova prohlášení, že ho před lety navštívil důstojník civilní kontrarozvědky, který mu prozradil, že je nejbližší okolí hlavy státu odposloucháváno.

Blažek poukázal na špatný vztah exprezidenta Zemana k BIS, který údajně trvá od 90. let. Zeman se podle Blažka domníval, že jej BIS „chce dostat“. Když pak dostal žádost o výpověď od státních zástupců, vypovídat odmítal. Blažek řekl, že exprezidenta k výpovědi přemluvil.

(čtk)