Knaifl se již dříve hájil u kárného senátu Foto: Petr Dimun

Brněnský soudce stojí před soudem kvůli údajnému sexuálnímu nátlaku na dívku

Obžalobou soudce ze sexuálního nátlaku na nezletilou dívku se dnes opět zabýval Okresní soud ve Frýdku-Místku. Dočasně suspendovaný brněnský soudce Karel Knaifl je kromě nátlaku obžalován také z ohrožování výchovy dítěte, zneužití pravomoci úřední osoby a z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií. Soud pokračoval výslechem svědkyně obhajoby. Rozsudek bude pravděpodobně vynesen 30. října. Dnes to řekla soudkyně Sandra Vareninová. Knaifl obvinění nechtěl komentovat.

Hlavní líčení se dnes konalo za zavřenými dveřmi. Soudkyně veřejnost vyloučila s ohledem na choulostivé věci související s případem a poškozenou. „Jednání odročím na 30. října. Pokud se to podaří, předpokládám, že by už mohlo být rozhodnuto,“ uvedla soudkyně.

Podle obžaloby se soudce s dívkou seznámil v době, kdy asistoval u jejího výslechu. Dívka v pěstounské péči se stala obětí zneužívání. Soudce ji pak údajně komentoval prostřednictvím sociálních sítí. Policie uvedla, že si s ní nějakou dobu dopisoval a dívku také opakovaně navštěvoval. „A to i přes upozornění lidí z jejího okolí, že to není vhodné. Muž se posléze údajně pokusil dívku donutit k sexu, což se ale nestalo,“ uvedla už dříve policie.

Soudce, který je postaven mimo službu a zároveň čelí i kárné žalobě, dnes odmítl obvinění komentovat. Stejně tak i jeho advokát. Ten už ale dříve uvedl, že s obviněním klient nesouhlasí. Dívce se údajně jen snažil pomoci. Pokud bude Knaifl uznán vinným, může ve vězení strávit až pět let. Navíc může přijít i místo soudce.

(čtk)