Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková Foto: Krajský soud v Plzni

Kvůli covidu jsem nepodplácela, zopakovala soudkyně. V rozsudku jsou podle ní nepravdy

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková dnes před odvolacím senátem odmítla, že se v době koronavirové pandemie dopustila podplácení kvůli získání potvrzení o prodělání covidu. Nepravomocný rozsudek ženě uložil peněžitý trest 200.000 korun. Pokud odvolací pražský městský soud její vinu potvrdí, přijde žena o talár. Rozhodnutí lze očekávat v říjnu.

Vodičková vedla od listopadu 2021 jako pověřená místopředsedkyně úsek insolvenčního soudnictví Krajského soudu v Plzni. Obžaloba tvrdí, že v lednu 2022 soudkyně přijala nabídku spoluobžalované Lucie Enzmannové, že za ni podstoupí covidový test žena, která v té době onemocnění prodělala. Vodičková si podle státní zástupkyně nechala od své praktické lékařky vystavit žádanku na provedení PCR testu a předala Enzmannové svou kartičku pojištěnce. Sestřenice Enzmannové pak v době, kdy správně měla být v izolaci, podstoupila v Plzni testování jménem Vodičkové. Test jí ale vyšel negativně, takže předání slíbených 3000 korun se nakonec neuskutečnilo. Česká justice o kauze opakovaně informovala.

„V odůvodnění rozsudku nalézacího soudu jsou zjevně uváděny nepravdy,“ řekla dvaapadesátiletá Vodičková před odvolacím senátem. Žena, kterou ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po zahájení jejího stíhání dočasně zprostil výkonu funkce soudce, vinu zcela odmítá. „Ráda bych poukázala na pochybení soudu, která i z pohledu své profese považuji za nepřípustná,“ zdůraznila. Soud podle ní v její přepsané výpovědi například vynechal to, že v předmětný den, tedy 7. ledna 2022, doma ošetřovala nemocné dítě.

Sokol: Soud si vymýšlel

Advokát Vodičkové Tomáš Sokol prohlásil, že Obvodní soud pro Prahu 9 si důkazy proti jeho klientce „do značné míry vymýšlel, nebo alespoň nepodloženě konstruoval skutková zjištění“. „Není prokázáno jediným důkazem, že nebyla ochotna podrobit se očkování,“ uvedl. Upozornil také na to, že dané certifikáty byly několik týdnů po údajném skutku zrušeny jako protiústavní. „Je vůbec postižitelné jednání, jakým se občan brání proti protiústavnímu jednání státu?“ ptal se soudu. Vyjádřil myšlenku, že v takových případech je člověk v právu „snad s výjimkou ozbrojeného odporu“.

Spoluobžalovaná Enzmannová dnes přišla s tvrzením, že zdravotní kartičku Vodičkové jí předal muž, který nesedí na lavici obžalovaných. Údajně jí zároveň řekl, že kartička je neplatná. Podle Sokola tak Vodičková o použití své průkazky vůbec nemusela vědět. V odvolání dále argumentoval tím, že soudkyně certifikát o prodělání covidu nepotřebovala, protože pandemický stav ji nijak neomezoval. Dokládal to četnými zájezdy do zahraničí, které v dané době absolvovala. Namítal také, že i kdyby se skutek stal, nebylo by možné jej kvalifikovat jako podplácení, které zákon vztahuje k obstarání věcí veřejného zájmu.

Hrozí zánik funkce

Na tuto námitku reagovala státní zástupkyně Táňa Dočekalová připomenutím toho, jaká v době koronavirové pandemie panovala situace. „Vydávání certifikátů bylo jedním ze způsobů řešení pandemie. Měl zajišťovat, že aktivit, kde se kumulují osoby, se budou účastnit osoby, které prodělaly nemoc nebo jsou očkované. Mělo se tak zamezit šíření nemoci. Certifikát měl i evropský dosah – zaručoval bezinfekčnost osoby,“ podotkla.

Za podplácení hrozil Vodičkové až dvouletý trest. Pokud ji odvolací soud uzná vinnou, nemůže ji potrestat přísněji než již uloženým peněžitým trestem. Státní zastupitelství se totiž proti původnímu verdiktu neodvolalo. Pravomocné odsouzení za úmyslný trestný čin je nicméně důvodem pro zánik soudcovské funkce.

(čtk, epa)