Příslušníci policie Foto: Policie ČR

Vyhláška snižuje počet lékařských prohlídek příslušníků bezpečnostních sborů. BIS je proti

Příslušníci českých ozbrojených složek nebudou muset podstupovat pravidelné pracovnělékařské prohlídky jednou za dva roky, ale na následující prohlídku budou muset až o rok déle. Předpokládá to novela vyhlášky o zdravotní způsobilosti ke službě v bezpečnostních sborech, jejímž autorem je ministerstvo vnitra. Proti znění vyhlášky se postavila Bezpečnostní informační služba, která tvrdí, že prodloužení termínů prohlídek „by mohlo mít mohlo mít závažné dopady na bezpečnost a ochranu zdraví při výkonu služby“.

Jedná se o prováděcí předpis, který je společný pro ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo financí, ministerstvo zdravotnictví, Generální inspekci bezpečnostních sborů a zpravodajské služby – Bezpečnostní informační službu a Úřad pro zahraniční styky a informace. Vyhláška by měla začít platit Datum účinnosti se stanoví standardně od 1. ledna 2024.

V předloženém návrhu ministerstvo vnitra reaguje dle svých slov na celospolečenský požadavek na změnu přístupu k posuzování zdravotní způsobilosti občanů.

„I v podmínkách bezpečnostních sborů je žádoucí, mimo jiné s ohledem na náročnost při zabezpečování lidských i finančních zdrojů, snížit četnost provádění pracovnělékařských prohlídek příslušníků bezpečnostních sborů. Nově se stanoví časové rozpětí pro provádění periodických prohlídek na tři roky,“ stojí v důvodové zprávě k vyhlášce.

Vyhláška dále reaguje na úpravy v katalogu činností v bezpečnostních sborech, k nimž došlo s účinností k 1. lednu 2023 v nařízení vlády, kterým se stanoví katalog činností v bezpečnostních sborech, ve znění pozdějších předpisů. Doplňuje se Seznam činností pro účely posuzování zdravotní způsobilosti pro výkon služby v bezpečnostních sborech v části „Policie České republiky“ v položce „činnosti zdravotnické“.

Návrh novely vyhlášky byl zpracován v souladu se zákonným zmocněním, podle něhož ministerstvo vnitra v dohodě s ministerstvem financí, ministerstvem spravedlnosti, zpravodajskými službami, Generální inspekcí bezpečnostních sborů a ministerstvem zdravotnictví stanoví vyhláškou seznam nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost občana pro výkon služby, obsah lékařských vyšetření, náležitosti lékařského posudku o zdravotní způsobilosti a dobu jeho platnosti a dále seznam nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost příslušníka pro výkon služby, druhy, obsah a četnost lékařských prohlídek, obsah lékařských vyšetření, náležitosti lékařského posudku o zdravotní způsobilosti a dobu jeho platnosti.

Jedná se o právní normu, která bude vydána v působnosti ministerstva vnitra v dohodě s ministerstvem spravedlnosti, Ministerstvem financí, Ministerstvem zdravotnictví, Generální inspekcí bezpečnostních sborů a zpravodajskými službami.

Návrh novely vyhlášky je dle ministerstva vnitra v souladu s obecnými právními zásadami práva Evropské unie. Návrh novely vyhlášky je s právem EU plně slučitelný a je rovněž v souladu s mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána, a to včetně mezinárodní úmluvy č. 161 Mezinárodní organizace práce.

Vyhláška upravuje obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti ve vztahu k výkonu služby příslušníka bezpečnostního sboru. Vyhláška specifikuje dobu potřebnou k provádění pracovnělékařských prohlídek a definuje rizikové faktory a nemoci, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k službě, dále také rozsah odborných vyšetření a četnost lékařských prohlídek. Návrh novely vyhlášky obecně prodlužuje dobu mezi periodickými prohlídkami a snižuje počet výstupních prohlídek.

Dále návrh novely reaguje na úpravy v katalogu činností v bezpečnostních sborech, k nimž došlo s účinností od 1. 1. 2023 na základě nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě, nařízení vlády č. 302/2014 Sb., o katalogu správních činností, a nařízení vlády, kterým se stanoví katalog činností v bezpečnostních sborech, ve znění pozdějších předpisů.

Proti takto koncipované vyhlášce se ohradila Bezpečnostní informační služba.

„Požadujeme zachování provádění periodických prohlídek jednou za 2 roky. Prodloužení doby mezi periodickými prohlídkami na 3 roky, jak je nově navrhováno, by mohlo mít závažné dopady na bezpečnost a ochranu zdraví při výkonu služby,“ tvrdí BIS.

(hrb)