Trestní oznámení na advokáta podal jednačtyřicetiletý muž Foto: Pixabay

Advokát podle policie zpronevěřil peníze klienta odškodněného za nezákonné rozhodnutí

Advokát ze Zlína podle policie zpronevěřil peníze svého klienta, když mu nevyplatil 178.000 korun, na které měl nárok. Peníze klientovi náležely jako odškodnění za nezákonné rozhodnutí nebo nesprávný úřední postup, uvedla v dnešní tiskové zprávě policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Advokát však podle vyšetřovatelů svého klienta o těchto penězích neinformoval a užil je pro vlastní potřebu. Kriminalisté ho proto obvinili ze zpronevěry, v případě odsouzení mu hrozí až pětileté vězení.

Trestní oznámení na advokáta podal jednačtyřicetiletý muž. Advokátovým prostřednictvím podle policie předloni uplatnil nárok na náhradu škody při výkonu veřejné moci, protože byl nezákonně trestně stíhán a následně zproštěn viny ve všech bodech obžaloby. „Za veškeré výdaje související s trestním stíháním požádal stát o vyplacení 282.000 korun. Pracovníci příslušného ministerstva jeho žádost posoudili a na účet jeho advokáta zaslali odškodnění ve výši 178.000 korun. Advokát ale muže o kladném vyřízení jeho nároku neinformoval a peníze si ponechal,“ uvedla mluvčí.

Po několika měsících, už v roce 2022, začalo být muži divné, že se nic neděje. „Proto se obrátil na jiného advokáta, který požádal ministerstvo o výsledek žádosti o uplatnění náhrady škody jeho klienta. Dozvěděl se, že peníze již byly před více než půl rokem vyplaceny na účet jeho prvního advokáta. Na dotaz mu tento právní zástupce odpověděl, že jeho žádost dosud nebyla vyřízena. Muž s ním proto ukončil spolupráci a podal na něj koncem loňského roku trestní oznámení,“ uvedla Kozumplíková.

Advokát se podle vyšetřovatelů hájil všemi možnými způsoby, zejména tím, že mu muž dlužil peníze za právnické služby, proto si odškodnění po jejich vzájemné dohodě ponechal. „Provedené prověřování ale ukázalo opak a komisař zahájil proti obviněnému advokátovi trestní stíhání,“ uvedla Kozumplíková. Advokát si podle ní proti zahájení trestního stíhání podal stížnost, kterou však státní zástupce v uplynulých dnech zamítl.

(čtk)