Ministr spravedlnosti Pavel Blažek a bývalý předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek jednal se špičkami justice o počtu soudců, ocenil Drápala

Kolik bude v příštím roce v justici soudců? A kdy a v jakém počtu budou jmenováni? Předsedové krajských soudů dlouhodobě naléhají na Ministerstvo spravedlnosti, aby je o chystaných jmenovacích etapách podrobně dopředu informovalo.

Tento týden se uskutečnilo pravidelné pracovní jednání předsedkyní a předsedů nejvyšších, vrchních a krajských soudů s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a náměstky Radomírem Daňhelem, Karlem Dvořákem a Antonínem Stanislavem. Pracovní porada, která se letos konala již po několikáté, se zaměřila především na aktuálně řešené otázky české justice. Vedení ministerstva rovněž představilo výhled na rok 2024.

U systemizace soudců je podle předsedů soudů potřeba, aby byla dořešena metodika pro rozdělování soudců na jednotlivé soudy a aby kritéria rozdělování byla transparentní a snadno ověřitelná. Důležité podle špiček justice je také brát více zřetel na potřeby obsazení soudů s malým počtem soudců a aby bylo vyřešeno obsazení soudcovských míst uvolněných po delší dobu z důvodu čerpání mateřské a rodičovské dovolené nebo stáží u vrchních a nejvyšších soudů a podobně. „Kolegium předsedů se shodlo na potřebě pravidelného doplňování stavu soudců v průběhu roku v několika jmenovacích etapách. Vyzývá Ministerstvo spravedlnosti, aby stanovilo s předstihem pevné termíny jmenovacích etap pro každý kalendářní rok tak, aby mohla být pravidelně doplňována uvolněná místa za odcházející soudce. Při stanovení těchto termínů je třeba vycházet z výsledků uskutečněných výběrových řízení,“ stojí v zápisu z poslední schůzky kolegia předsedů, který má Česká justice k dispozici. Ministerstvo s předsedy o obsazení soudů a jmenovacích etapách proto soustavně jedná.

Jednání na Ministerstvu spravedlnosti Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti také zástupcům justice představilo plány legislativních prací. „Hovořilo se o insolvenčním zákonu, zákonu o hromadných řízeních či zákonu o přeměnách obchodních společností,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka. Ministr Blažek také informoval účastníky o tom, jaké změny plánuje předložit v trestním právu a diskutoval s nimi o možných dopadech na soudní systém.

Kromě předsedů soudů a zástupců ministerstva se jednání zúčastnili také ministr pro legislativu Michal Šalomoun, Radek Vondráček předseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny a další významní představitelé justice, mezi kterými byli také ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková, generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis či ředitelka Justiční akademie Ludmila Vodáková.

V rámci setkání věnoval Pavel Blažek ocenění a plaketu ministra spravedlnosti „Bene Meritus“ odcházejícímu předsedovi Krajského soudu v Praze Ljubomíru Drápalovi za jeho celoživotní přínos pro oblast justice.

(epa)