Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek navrhl, aby nejvyššího žalobce mohla odvolat nadále výhradně vláda

Nejvyššího státního zástupce asi bude moci odvolat nadále výhradně vláda. Sněmovna by tak mohla návrhem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) změnit vládní novelu, podle níž by nejvyšší žalobce mohl přijít o funkci i v kárném řízení. Takzvaná dvojkolejnost by podle ministra mohla vyvolávat problémy. Obdobnou úpravu podala v dnešním druhém čtení předlohy její zpravodajka Helena Válková z opozičního hnutí ANO, podle níž by konkurenční pravomoc kárného senátu nebyla žádoucí. Poslanci budou hlasovat o podobě novely pravděpodobně na lednové schůzi.

Blažek dnes trval na uzákonění sedmiletého funkční období pro nejvyššího státního zástupce, jak navrhla vláda. Válková chce toto období prodloužit na devět let. Sedmileté období označila za „sofistikované vyjádření nedůvěry“. Blažek ale argumentoval vesměs pětiletými nebo šestiletými funkčními obdobími v jiných úřadech, které jsou součástí výkonné moci. Válková oponovala poukazem mimo jiné na to, že vedoucí těchto institucí mohou funkční období jedenkrát opakovat.

Vládní novela stanoví také požadavky na odborné a manažerské schopnosti nejvyššího státního zástupce, pro odvolání vymezuje důvody. Ministr také navrhl, aby kabinet, pokud by některých z takových důvodů nastal, nebyl povinen nejvyššího žalobce zbavit funkce, ale aby měl možnost úvahy.

Cílem předlohy je podle zdůvodnění zejména stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a také zavedení jejich funkčních období. V současné době je funkce vedoucích státních zástupců časově neomezená. Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti, bližší požadavky na kandidáta zákon nestanoví. Kabinet může nejvyššího žalobce odvolat na návrh ministra spravedlnosti i bez udání důvodu.

Nejvyšší státní zástupce i ostatní vedoucí státní zástupci mají být do funkce jmenováni podle novely na sedm let. Aby všichni vedoucí funkcionáři státních zastupitelství nenastoupili ve funkčním období jedné vlády, výběrová řízení by se konala postupně v několika letech.

Nejvyšší státní zástupce by podle novely nesměl být jmenovaný do této funkce opakovaně. Šéfem žalobců by se nemohl stát státní zástupce s pravomocným kárným opatřením, pokud nebylo zahlazeno. Předloha zavádí také požadavky na odborné znalosti, profesní zkušenosti a morální vlastnosti vedoucích státních zástupců. Uchazeči budou muset splnit požadovanou dobu praxe.

(čtk)