Ombudsman Stanislav Křeček se svým zástupcem Vítem Schormem Foto: Veřejný ochránce práv

Křeček nesouhlasí s novými srážkami ze mzdy. Vzkazujeme lidem, že pracovat se nevyplatí

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček uvedl, že „nesouhlasí se záměrem vládní koalice zavést základní minimální srážku ze mzdy“. Upozorňuje na problémy, které to podle něj dlužníkům způsobí. Ombudsman o tom dnes informoval na svém webu. Fixní srážka by měla v základní variantě činit 1890 korun, předlohou se již několikrát zabýval ústavně-právní výbor Sněmovny, projednávání dosud neukončil.

„Nesmyslím si, že je nutné za současné těžké finanční situace a snížení životní úrovně občanů zasahovat do výpočtu srážek ze mzdy. Mám strach zejména o starobní či invalidní důchodce, matky samoživitelky na rodičovské dovolené, rodiny s dětmi a také lidi pracující za mzdu okolo 20.000 korun. Těchto lidí se změna dotkne nejcitelněji a budou ohroženi chudobou,“ uvedl Křeček.

Navýšení částky, kterou bude možné pracujícím z jejich příjmu vzít, povede podle něj spíše k jejich demotivaci legálně pracovat. „Pracujícím tímto vlastně vyšleme signál, že pracovat se nevyplatí a jednodušší bude zůstat na dávkách státní sociální podpory či jiném systému. K obživě jim tak zůstane zřejmě více peněz, když většina dávek je z exekuce vyloučena,“ uvedl Křeček.

Změna cestou pozměňovacího názoru

Ombudsman se vymezil i vůči způsobu, jakým má být změna právní úpravy přijata. Takto podstatné změny občanského soudního řádu by podle něj neměly být upraveny jen pozměňovacím návrhem. „Jde o záležitost natolik podstatnou, že je vhodné provést spíše celkovou revizi platné právní úpravy a připravit novelu, která zjednoduší celý systém provádění srážek. Nahodilé změny znepřehlední celý systém, který je již nyní pro plátce mzdy velmi složitý, a pouze povede k dalším problémům v praxi,“ ucedl Křeček.

S návrhem na zavedení takzvané fixní srážky v exekuci nesouhlasí ani pětice nevládních organizací, například Člověk v tísni či Charita ČR. Ve společném prohlášení organizace minulý týden uvedly, že fixní srážka by prolomila zákonnou nezabavitelnou částku a umožnila srážet peníze i nízkopříjmovým dlužníkům včetně třeba invalidních a starobních důchodců. Efektivnější cestou k vyšší vymahatelnosti dluhů by podle organizací bylo výraznější zvýšení minimální mzdy a lepší postihování práce načerno.

K prohlášení, které minulý týden poskytly ČTK, se připojily organizace Člověk v tísni, Charita ČR, Institut prevence a řešení předlužení, Rada seniorů a Rubikon centrum. „Jde o nejasociálnější změnu za téměř 20 let,“ uvedl Daniel Hůle z Člověka v tísni. „Nedovolme, abychom primárně kvůli ekonomickým zájmům exekutorů připravili daňové poplatníky o peníze z legální práce dlužníků,“ podotkla Pavla Aschermannová z Rubikon centra.

(čtk)