Fotogalerie doplnila prostor v předsálí, kde se mimo jiné pořádají i tiskové konference Foto: Nejvyšší soud

Nejvyšší soud představil fotogalerii bývalých soudců, některé bylo obtížné dohledat

Nejvyšší soud při příležitosti uspořádané mezinárodní konference představil i novou fotogalerii bývalých soudců Nejvyššího soudu. Účastníci konference mohli mezi prvními v předsálí Sálu Františka Vážného zhlédnout černobílou fotogalerii soudců a soudkyň, kteří působili u Nejvyššího soudu od roku 1993. Celkem 63 rámečků připomíná soudce, kteří v Brně před třiceti lety začínali nově budovat důvěru v demokratickou justici, ale i soudce z nedávné minulosti. Posledním rozšířením galerie byl soudce Miroslav Ferák, který se rozhodl své působení u Nejvyššího soudu ukončit ke dni 30. 6. 2023. Informoval o tom čtvrtletník Nejvyššího soudu AEQUITAS.

Některým ze soudců zanikla funkce dovršením 70 let, jiní změnili místo svého působení, nezřídka např. i přechodem k Ústavnímu soudu, jako v nedávné době bývalý předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, jenž byl v souvislosti se jmenováním soudcem Ústavního soudu dočasně zproštěn výkonu funkce soudce Nejvyššího soudu.

Fotogalerie soudců z Nejvyššího soudu Foto: Nejvyšší soud

„Při dohledávání fotografií jsme narazili i na pár kuriozit. Například v letech 1993 začínal Nejvyšší soud s rozdělenými civilními kolegii, občanskoprávním (OPK), kterému předsedal František Faldyna, a obchodním (OK), kterému předsedal Oldřich Jehlička. Takže u Nejvyššího soudu působili hned tři předsedové kolegií, včetně Stanislava Rizmana na trestním kolegiu. Ke sloučení civilních kolegií došlo v roce 1997, kdy se předsedou pro obě kolegia stal Oldřich Jehlička, a navázal tak na své předchozí vedení,“ uvedl čtvrtletník AEQUITAS.

Od roku 2000 do roku 2006 opět fungovala kolegia občanskoprávní a obchodní jako dvě různá kolegia, jimž předsedali opět František Faldyna na obchodním kolegiu a Iva Brožová a o dva roky později Jan Hušek, na kolegiu občanskoprávním. V roce 2007 došlo opět ke sloučení obou kolegií pod občanskoprávní a obchodní kolegium, které u Nejvyššího soudu funguje doposud.

Zajímavostí je také soudce „bez titulu“ Vít Jakšič, který tu vykonával svoji funkci v období od roku 2003 až do roku 2007 a který vystudoval jako promovaný právník v době, kdy se titul uděloval pouze po rigorózním studiu. Po revoluci takoví absolventi mohli zažádat o titul „Mgr.“. Vít Jakšič si však o magisterský titul nezažádal, přestože podmínky splňoval.

Jiní soudci zase u Nejvyššího soudu působili hned ve dvou samostatných obdobích. Vladimír Kůrka působil mezi roky 2006 až 2015 jako soudce Ústavního soudu, u Nejvyššího soudu působil v letech 1996 až 2005 a 2015 až 2018. Jaroslav Bureš u Nejvyššího soudu působil v letech 1996 až 1999 a 2006 až 2007, v období let 2000 až 2006 působil na Vrchním soudu v Praze.

Zkontaktovat soudce, kteří nepůsobí u Nejvyššího soudu již delší dobu, či nalézt fotografii v archivu Nejvyššího soudu, nebylo vždy snadné. Nakonec se pracovníkům podařilo dát dohromady 61 fotografií. „Doufáme však, že se nám do budoucna podaří nalézt i chybějící fotografie dvou soudců, Aleny Pavlíkové a Zdeňka Trávníčka, aby byla galerie zcela kompletní,“ dodali zástupci Nejvyššího soudu pro AEQUITAS. Fotky soudců nalezne veřejnost i na webu Nejvyššího soudu.
Zanedlouho se galerie rozšíří o soudce, kteří k poslednímu prosinci končí svoji funkci, mezi ně patří Kateřina Hornochová, a také  soudci Pavel Příhoda, Jiří Spáčil a Pavel Šilhavecký.

(red)