Polský prezident Andrej Duda Foto: Kancelář prezidenta

Poradce polského prezidenta kritizuje vládu za odvolání šéfa hlavní prokuratury

Poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy kritizuje ministra spravedlnosti a generálního prokurátora Adama Bodnara za to, že minulý týden odvolal šéfa nejvyššího státního zastupitelství, který se podle něj dostal do úřadu v rozporu s předpisy. Podle agentury Reuters se tak otevírá další fronta v boji mezi proevropskou vládou, která se ujala moci minulý měsíc, a konzervativním prezidentem Dudou, spojencem největší opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

„Všechny kroky, které Bodnar podniká, jsou protiprávní,“ řekl dnes v rozhlasové stanici Radio Zet šéf prezidentovy kanceláře Marcin Mastalerek. Dodal, že šéfem polského nejvyššího státního zastupitelství zůstává Dariusz Barski. S Barským a zástupci generálního prokurátora se dnes setkal prezident Duda. Podle Mastalerka mluvili o „samozřejmých samozřejmostech, tedy že šéfem nejvyššího státního zastupitelství je Barski“. Podle prezidentových spolupracovníků není možné, aby Bodnar Barského jednostranně odvolal.

Nicméně současný ministr spravedlnosti tvrdí, že Barski se do úřadu dostal v březnu 2022 v rozporu s tehdy platnými předpisy, podle kterých tuto funkci nemůže zastávat někdo, kdo už byl penzionován. Polská média o Barském psala jako o člověku blízkém Zbigniewu Ziobrovi, ministrovi spravedlnosti z dob vlády PiS, a předsedovi této národněkonzervativní strany Jaroslawu Kaczyńskému. Prokurátor byl Ziobrovi na svatbě za svědka.

Reuters připomíná, že během vlády PiS si někteří polští prokurátoři stěžovali, že čelí nepatřičnému politickému vlivu. Ti, kteří jednali podle přání strany, byli rychle povyšováni, zatímco odpůrci PiS poukazovali na to, že jsou trestáni.

Bodnar do funkce nejvyššího státního zástupce jmenoval na přechodnou dobu Jacka Bilewicze. Dnes řekl, že navrhne zákon, podle kterého by se funkce ministra spravedlnosti a generálního prokurátora znovu oddělily. Šéf resortu spravedlnosti je zastává od roku 2016.

Úkolem ministra spravedlnosti Bodnara je změnit opatření, která v justici za své vlády v letech 2015 až 2023 zavedlo PiS a která podle mezinárodních organizací včetně Evropské unie porušila principy fungování právního státu. Nová vláda vedená Donaldem Tuskem je chce zrušit, aby Polsko dosáhlo na doposud zmrazené peníze z unijního fondu ekonomické obnovy.

(čtk)