Exhejtman David Rath Foto: Středočeský kraj

Rathův bratr uspěl s dovoláním ve sporu kvůli podílu na domu v Roudnici

Michal Rath, bratr někdejšího politika Davida Ratha, uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu v komplikovaném sporu kvůli podílu na budově s restaurací v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Znovu musí rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem, vyplývá z úřední desky, kde je rozhodnutí dočasně zpřístupněné.

David Rath byl odsouzen za korupci, verdikt zahrnoval také peněžitý trest. V roce 2018 se pokusil prodat svůj podíl na roudnické nemovitosti firmě Czech Clinic, za kterou tehdy stála jeho manželka Eva. Michal Rath s převodem nesouhlasil, bratr prý měl svůj podíl nabídnout nejprve jemu jako spoluvlastníkovi.

Čtěte také: Nejvyšší soud vyhověl dovolání státu v případu prodeje Rathova domu v Hostivici

Okresní soud v Litoměřicích v srpnu 2021 dospěl k závěru, že předkupní právo Michala Ratha skutečně bylo porušeno a žalobě vyhověl. Michalu Rathovi tak vzniklo oprávnění domáhat se vůči firmě Czech Clinic převedení podílu, tedy takzvané právo retraktu.

Krajský soud v Litoměřicích ale v lednu 2022 žalobu zamítl. Zjistil, že těsně před rozhodnutím litoměřického soudu David Rath i Czech Clinic od kupní smlouvy odstoupili. Vznikla tak komplikovaná procesní situace, kterou se po zásahu Nejvyššího soudu musí znovu zabývat krajský soud.

„Uplatnění práva retraktu by zároveň znamenalo znemožnění jeho výkonu,“ uvedl ve svém rozhodnutí Nejvyšší soud.

V katastru nemovitostí jsou momentálně jako vlastníci budovy a pozemku uvedeni David a Michal Rathovi a jejich zesnulý otec Ratmír. Každému z nich katastr připisuje třetinový podíl.

David Rath si ve dvou větvích kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji vyslechl souhrnný osmiletý trest vězení. Už je na svobodě. Součástí verdiktu byl i peněžitý trest 13 milionů korun. Seznam Zprávy loni v listopadu uvedly, že Rath už trest doplatil. Vyhnul se tak dražbě poloviny jiného domu ve Zbuzanech u Prahy, který vlastní společně se svým bratrem.

(čtk)