Slovinští soudci už ve čtvrtek na hodinu přerušili práci Foto: PxHere

Slovinští soudci hrozí dvoutýdenní stávkou kvůli nízkým platům

Slovinští soudci a státní zástupci pohrozili dvoutýdenní stávkou, pokud vláda nesplní loňský verdikt ústavního soudu a nezvýší jim platy. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle ní se kvůli platům chystají stávkovat také lékaři a zubaři, kteří zatím plánují jednodenní výstražnou stávku na 9. ledna.

Slovinští soudci už ve čtvrtek na hodinu přerušili práci na protest proti tomu, že vláda nesjednala nápravu stran jejich platů v šestiměsíční lhůtě, kterou jí k tomu dal loni ústavní soud. Lhůta uplynula 3. ledna. Ústavní soud loni v červnu konstatoval, že platy soudců ve Slovinsku jsou tak nízké, že ohrožují nezávislost soudnictví.

Slovinská vláda ale trvá na tom, že zvýšení platů soudců by mělo být součástí celkové reformy platů ve veřejném sektoru.

Po hodinovém přerušení práce ve čtvrtek nyní slovinští soudci oznámili, že od 10. do 24. ledna budou řešit pouze procedurální otázky naléhavých případů. Vedení asociace soudců rovněž vyzvalo k rezignaci premiéra Roberta Goloba a ministryni spravedlnosti Dominiku Švarcovou Pipanovou.

Stávkou podle DPA hrozí kromě soudců také lékaři a zubaři. Ti nejprve plánují na 9. ledna výstražnou stávku, od 15. ledna pak chtějí vstoupit do časově neomezené stávky. Jejich požadavkem je vyjmutí jejich platů z platového systému pro veřejný sektor.

(čtk)