Ministerstvo spravedlnosti bude prosazovat opatření, které zamezí zpronevěře advokátních úschov Foto: Pixabay

Zpronevěra advokátních úschov? Ministerstvo s ČAK připravuje změnu

Ministerstvo spravedlnosti chce v reakci na kauzu zpronevěry peněz z advokátní úschovy zamezit podobným případům v budoucnosti. Pozměňovacími návrhy u zákona o advokacii plánuje spolu s Českou advokátní komorou (ČAK) zakotvit povinnost banky vyplácet peníze pouze na číslo uvedené ve smlouvě o úschově, zřídit garanční fond pro případné odškodnění či zakotvit pravomoc ČAK úschovy kontrolovat. V tiskové zprávě to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Náměstek Antonín Stanislav se podle mluvčího v úterý sešel s poškozenými stíhané advokátky Hany Sukové, která údajně podvedla 44 klientů a způsobila jim škodu přes 153 milionů korun. Přijal je na žádost senátorky Hany Marvanové. „Paní senátorce a poškozeným jsem představil pracovní návrhy možného řešení připravené ministerstvem v součinnosti s Českou advokátní komorou. Ty budeme prosazovat ve formě pozměňovacího návrhu u novely zákona o advokacii,“ uvedl Stanislav. Podle něj by navrhované změny měly v budoucnu systémově ochránit klienty před zpronevěrou jejich peněz z advokátní úschovy.

Poškození už dříve uvedli, že ČAK nebyla schopná nastavit systém, jenž by účinně zabránil zpronevěrám peněz z advokátních úschov. Komora je podle nich spoluzodpovědná za způsobenou škodu. Lidé, kteří přišli o celoživotní úspory, přirovnali svou situaci k podvedeným klientům zkrachovalého H-Systemu. Komora trvá na tom, že nepochybila a že ani policie u Sukové dříve neodhalila žádná pochybení.

Policisté aktuálně evidují 44 poškozených klientů Sukové, kteří svěřili advokátce své peníze v souvislosti s nákupem nemovitostí. Suková měla podle poškozených v dané oblasti vynikající pověst a dlouholetou praxi. Podle stanoviska předsednictva ČAK z listopadu loňského roku je kauza osobním lidským a profesním selháním Sukové, nikoliv selháním systému advokátních úschov jako takového.

Suková i její dcera, koncipientka Pavla Marešová, jsou už z vazby na svobodě. Policie je vedle zpronevěry nově stíhá i za podvod. Zajistila deset milionů korun na účtech advokátní úschovy, dále dvě auta, dva karavany a chatu v Krkonoších. Kde skončily zpronevěřené peníze, zatím není jasné. Advokát za případnou škodu, kterou při úschově způsobí, odpovídá celým svým majetkem. Úmyslné protiprávní jednání ani hrubou nedbalost související se ztrátou nebo pohřešováním uschovaných peněz ale nelze odškodnit z povinného pojištění advokáta.

(čtk)