Dnes byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova v Justičním areálu na Míčánkách. Foto: Ministerstvo spravedlnosti

V justičním areálu Na Míčánkách v Praze byla otevřena opravená budova

V justičním areálu Na Míčánkách v Praze 10 byla dnes slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova, kde budou sídlit Městský soud v Praze, část Vrchního státní zastupitelství a Probační a mediační služby. Zároveň v ní bude sídlit i Úřad evropského veřejného žalobce. Oprava budovy a její přestavba trvala dva roky a vyšla na 268 milionů korun. Novinářům to dnes řekli předsedkyně městského soudu Jaroslava Pokorná a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. V budově nejsou jednací síně, ale kanceláře. Budova sloužila původně jako součást kasárna a poté v ní sídlila mimo jiné Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra. Opravy pro soud udělala firma Aubock.

„Bude zde sídlit jednak Městský soud v Praze, a to administrativní část nebo díl Městského soudu v Praze, potom z Vrchního státního zastupitelství odbor přezkumného řízení, úřad veřejného žalobce a dvě patra bude mít Probační a mediační služba, a to útvar pro Prahu-východ a Prahu-západ,“ řekla Pokorná.

Po rekonstrukci je budova kompletně bezbariérová a má kapacitu téměř 200 pracovních míst. Dělníci museli napravit necitlivé stavební zásahy z minulosti a zároveň přeměnit budovu a její bezprostřední okolí tak, aby vyhovovala nárokům provozu soudní administrativy i klientů. Vybudovali téměř 100 kanceláří o podlahové ploše 1948 metrů čtverečních.

Jedno z pater bude patřit Vrchnímu státnímu zastupitelství, bude v něm odbor přezkumného řízení. „Znamená to úsporu peněz, neboť tento odbor byl v pronajatých prostorech a ministerstvo spravedlnosti za ně muselo platit řádově miliony ročně. Navíc je to důstojné sídlo pro pět státních zástupců, kteří jsou pověřeni výkonem úřadu evropského veřejného žalobce,“ řekla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Další patra budou patřit Probační a mediační službě, která v části budovy před rekonstrukcí sídlila. „Naše služba tu bude působit nejpočetněji, bude tu okolo 60 pracovníků,“ řekla vedoucí služby Andrea Matoušková. Zaměstnanci služby tam rovněž budou pracovat s klienty, což jsou pachatelé i oběti trestných činů.

Justiční areál Na Míčánkách ve Vršovicích je největším v České republice a skládá se ze čtyř historických budov a jedné novostavby. Původně budovy sloužily za Rakousko-Uherska jako kasárna a později na místě sídlil 28. pražský pluk. Výstavba justičního areálu začala před více než 20 lety. Sídlí v něm pětice pražských obvodních soudů a pět obvodních státních zastupitelství.

(čtk)