Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin Foto: Pixabay

Muž chválil na Facebooku Putina, že je borec. NS řešil souběh trestných činů

Souběh činů schvalování trestného činu a současné popírání a zpochybňování genocidia třemi výroky o Putinovi, boji proti fašistům na Ukrajině a vodíkové bombě v deseti minutách na Facebooku je vyloučené. Jde o jeden čin, jakkoli státní zástupce a Okresní soud v Bruntále cílí na pozitivní hodnocení Vladimira Vladimiroviče Putina. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání odsouzeného za výroky odvysílané z Afriky k pokutě 45 000 korun.

Z případu schválilo trestní kolegium Nejvyššího soudu na svém zasedání dne 21. února 2024 právní větu.

Putin je borec, osvobodí Ukrajinu od fašistické vládnoucí chunty, použil bych vodíkovou bombu menší tonáže, pokud budou ukrofišisti klást odpor, napsal ve třech výrocích bývalý voják D.M. na Facebook z pracovní cesty v Tanzanii. Učinil tak 25. února 2022 ráno během deseti minut od 08:38 do 08:48 hodin.

V září 2022 byl Okresním soudem v Bruntále shledán vinným dvěma trestnými činy: Schvalováním trestného činu podle § 365 a popíráním, zpochybňováním, schvalováním a ospravedlňováním genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Odsouzen byl k peněžitému trestu 45 000 korun. Jeho odvolání odmítl Krajský soud v Ostravě.

Takto okolnosti jednání D.M. popsal soud v Bruntále: „Obviněný se označených přečinů dopustil tím, že poté, co z pokynu prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, jakožto osoby, která vykonává kontrolu nad Ruskou federací a řídí její politické a vojenské akce, vstoupila ruská vojska v ranních hodinách dne 24. 2. 2022 bez jakéhokoliv důvodu, souhlasu či legitimní záminky, která by opravňovala použití síly, na území suverénního státu Ukrajina, kde započala vojenské operace spočívající v prvních fázích v ostřelování různých vojenských cílů na celém území Ukrajiny a v obsazování letišť a dalších strategických objektů, tedy poté, co v rozporu s ustanoveními mezinárodního práva tato vojska zahájila útočný čin spočívající v použití ozbrojené síly proti svrchovanosti, územní celistvosti a politické nezávislosti Ukrajiny, způsobem neslučitelným s Chartou Organizace spojených národů, který svou povahou, závažností a rozsahem zakládá zjevné porušení Charty Organizace spojených národů, v kontextu s uvedenou agresí, ve městě Dar es Salaam v Tanzanii, prostřednictvím svého mobilního telefonu značky iGET Blackview, umístil  (texty) na veřejné sociální síti Facebook na adrese XY pod svým uživatelským jménem D. M.“

Co přesně bývalý voják napsal? Tři výroky během deseti minut: „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty“. Čtyři minuty poté: „Beru to i jako bývalý voják z povolání, věřím, že mu ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí chunty.“ A konečně: „Ještě ze strategického hlediska, bych použil vodíkové bomby menší tonáže, pro vyčištění strategických územím a likvidace útočné vojenské techniky. Je třeba opravdu zasadit ještě tvrdší úder, pokud budou ukrofašisti klást odpor.“ Úplné rozhodnutí Nejvyššího soudu je zde. Je snad veřejné odsouzení zločinného fašizmu trestné? V dovolání k Nejvyššímu soudu muž uvedl, že nebylo…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová