Viceprezident České golfové federace Karel Čelikovský. Foto: Lucky Be

Pochybnosti o vzdělání vícešéfa a právníka českého golfu. Mlčení a výmluvy rozptýlila až fakulta a ministerstvo

V médiích je titulován jako právník, advokát, působí v advokátní kanceláři, řeší právní otázky České golfové federace, zveřejňuje právní stanoviska. Místopředseda České golfové federace Karel Čelikovský se veřejně prokazuje titulem magistr a také titulem LL. M., což je zkratka anglického Master of Laws – jedná se o manažerský vzdělávací program. Před časem se objevily informace, že přestože vystupuje veřejně jako právník, patřičného vzdělání nedosáhl. Karel Čelikovský i Česká golfová federace se přímým otázkám na vzdělání vyhýbají a Ekonomický deník se proto vydal pátrat. Zjištění zní, že Karel Čelikovský v České republice uznávaná práva s titulem magistr nikdy nevystudoval. Uvádění titulu Mgr., který získal na neakreditované vysoké škole, je tedy velmi sporné.

V roce 2012 vystupoval Karel Čelikovský v médiích například jako advokát manželky exposlance ODS Martina Kocourka v kauze takzvaného odkloňování majetku. Jinde je v této kauze označován jako právní zástupce nebo jako právník. V jiných případech se Karel Čelikovský objevuje opět jako právník, například v kauze moderátorky televize Nova Lucie Borhyové, s níž působí v nadačním fondu Lucky Be. Karel Čelikovský také s advokátem Michalem Smečkou působí v advokátní kanceláři CS Partners, kde je uváděn jako Of Counsel, tedy člověk nevykonávající právní praxi. Tato právní kancelář shodou okolností pracuje pro Českou golfovou federaci.

S tituly Mgr. LL.M. figuruje Karel Čelikovský i v obchodním rejstříku nebo je podepsán pod veřejnými právními výstupy. Karel Čelikovský s advokátem Michalem Smečkou na půl spoluvlastní společnost CS Partners Group, které patří firma CS Partners Invest.

Jenže před časem se objevily pochybnosti o reálném právním vzdělání Karla Čelikovského. Ekonomický deník proto začal hledat bakalářskou a diplomovou práci na českých právnických fakultách. Bez úspěchu. Obrátili jsme se proto přímo na Karla Čelikovského a Českou golfovou federaci, aby se k pochybnostem vyjádřili.

Otázky Ekonomického deníku na vzdělání Karla Čelikovského. Foto: Jan Hrbáček

Nemusíme vám odpovídat

Jestli si někdo ze čtenářů myslí, že dorazila odpověď, kde a kdy Karel Čelikovský graduoval svá studia práv, mýlí se. Dorazila následující odpověď: „Reagujeme tímto na Váš dotaz učiněný dne 17.01.2024. Předně nám dovolte uvést na pravou míru Vaše označení ´Právní sekce České golfové federace´, kdy Česká golfová federace žádnou právní sekcí nedisponuje. K Vámi uvedenému kontextu ohledně přijmu z veřejných zdrojů sdělujeme, že všichni funkcionáři ČGF vykonávají funkce dobrovolně bez nároku na jakoukoliv odměnu, takže v tomto ohledu tedy není poukaz na uvedené relevantní. V souvislosti se shora uvedeným je třeba sdělit, že dle Stanov ČGF, s výjimkou tří členů Rozhodčí komise z pěti, nejsou žádné kvalifikační požadavky na jakoukoli funkci vyžadovány, takže z tohoto důvodu ČGF ani žádnými takovými informacemi, které požadujete, nedisponuje. Nad rámec shora uvedeného pak akcentujeme, že nejsme povinným subjektem ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kdy na takové dotazy, i kdybychom na ně odpověď měli k dispozici, nemůžeme s ohledem na ochranu osobních údajů reagovat,“ zareagoval generální sekretář České golfové federace Aleš Libecajt.

Ekonomický deník mezitím nalezl i odkaz na webu České golfové federace, podle kterého Karel Čelikovský na postu šéfa Právní komise České golfové federace působil či působí.

Kvůli této odpovědi jsme se proto obrátili na Českou advokátní komoru, když Karel Čelikovský veřejně vystupuje jako advokát či právní zástupce. Advokátem ale dle komory nikdy nebyl.

Nikdy nebyl advokátem

„Mgr. Karel Čelichovský, LL.M. nebyl nikdy zapsán do seznamu advokátních koncipientů a ani do seznamu advokátů. Z toho důvodu Vám nemůžeme ani sdělit, zda se o zápis ucházel (evidenci eventuálně odmítnutých uchazečů Komora nevede) a s jakým titulem či vzděláním,“ zareagovala na otázky vedoucí odboru vnějších vztahů a tisková mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Ekonomický deník proto položil golfové federaci rozšířené otázky ohledně údajného právního vzdělání Karla Čelikovského.

Odpověď na kruciální otázku, zda Karel Čelikovský skutečně vystudoval právnickou fakultu, kdy a kterou, opět nezazněla.

„Vaše konstatování o tom, že naše reakce byla ´neuspokojivá´, je přinejmenším podivné, když jsme Vám s odkazem na platné právo sdělili, že Vámi požadované údaje nemáme a kdybychom je měli, nemůžeme je poskytnout. Pan Mgr. Karel Čelikovský, LL.M., je všeobecně uznávaný odborník na spolkové a sportovní právo a v tomto směru tedy Vaše názory nesdílíme. Nejsme schopni jakkoli komentovat relevantnost Vašich ´zjištění´, nicméně jsme na základě Vašeho tvrzení o absenci kvalifikačních předpokladů a Vašeho tvrzení o zneužití akademického titulu požádali pana Čelikovského o vyjádření, kdy tento Vaše tvrzení či jednání v rozporu se zákonem kategoricky popřel. Smysl Vašeho informování o ´závažném zjištění´, spočívajícím v tom, že upozorňujete na všeobecně známé a veřejně kdykoli a komukoli dostupné informace z veřejného rejstříku se prvotně zdál nesrozumitelný, neboť jednak jde o informace veřejně známé, jednak je rovněž všeobecně známo, že pan Mgr. Karel Čelikovský, LL.M. byl před jeho odchodem do starobního důchodu a před nástupem do funkce Viceprezidenta ČGF zaměstnancem advokátní kanceláře CS Partners, advokátní kancelář s.r.o. Pan Mgr. Michal Smečka je advokát, vykonávající svou advokátní praxi v souladu se zákonem o advokacii, je dále členem Právní komise ČGF, členem Rozhodčí komise ČGF a rozhodcem Stálého rozhodčího soudu pro sport ČR,“ zareagoval podruhé generální sekretář České golfové federace Aleš Libecajt.

Výbor České golfové federace od roku 2021, Karel Čelikovský čtvrtý zprava. Foto: Česká golfová federace

Titul z Ukrajiny

Světlo do této přetahované vnesla až Právnická fakulta Univerzity Karlovy, na které Karel Čelikovský získal ve studijním programu titul LL.M.

Fakulta potvrdila, že Karel Čelikovský byl účastníkem mezinárodně uznávaného kurzu dle § 60a zákona o vysokých školách.

„Mgr. Karel Čelikovský, LL.M. byl účastníkem mezinárodně uznávaného kurzu LL.M. se specializací
na sportovní právo od 01. 10. 2017 do 27. 05. 2019,“ uvedla právnická fakulta na otázky dle zákona o poskytování informací.

Na otázku, jakého nejvyššího vzdělání na fakultě Karel Čelikovský dosáhl, pak fakulta doplnila: „Mgr. Karel Čelikovský, LL.M. splnil všechny podmínky mezinárodně uznávaného kurzu a byl udělen titul LL.M.“

Na otázku, jakým vzděláním, ze které vysoké školy, se Karel Čelikovský prokázal při nástupu do studijního
programu LL.M. na právnické fakultě, pak škola uvedla, že „Mgr. Karel Čelikovský, LL.M. se prokázal diplomem s dodatkem k diplomu, kterým mu byl udělen akademický titul magistr práva (ve zkratce Mgr.)., vydaným Zakarpatskou státní Univerzitou na Ukrajině“.

Právnickou fakultou Univerzity Karlovy nebyla provedena žádná nostrifikace zahraničního vzdělání Karla Čelikovského.

Ekonomický deník proto svoji otázku rozšířil o otázku, jakým konkrétním diplomem, dodatkem k diplomu, či jiným dokumentem se Karel Čelikovský prokázal před studiem programu LL.M. na pražské právnické fakultě.

„Mgr. Karel Čelikovský, LL.M. se prokázal diplomem a dodatkem k diplomu, vydanými Zakarpatskou státní Univerzitou na Ukrajině (Transcarpathian State University Ukraine),“ uvedla dále škola.

Karel Čelikovský podle fakulty studoval na Transcarpathian State University Ukraine ve studijním programu Právo, v oboru Právo a právní věda. Graduoval pak 7. června roku 2011.

Z veřejných zdrojů vyplývá, že ke studiu na této škole nebylo třeba jezdit na Ukrajinu. Škola měla pobočku v Praze s názvem Mezinárodní institut podnikatelství a práva. Její absolventi se pokoušeli dosaženého vzdělání a titulů používat v České republice, což se ukázalo jako značně problematické.

Tento institut (nikoliv vysoká škola) se stal veřejně známým především v důsledku tzv. kauz plzeňských práv. Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni, respektive přesněji rektor této univerzity, totiž v minulosti dříve absolventům tohoto institutu vysokoškolské diplomy uznávali jakožto rovnocenné k českému vzdělání, takzvaně titul z Ukrajina nostrifikovali. Nostrifikované tituly byly později absolventům Mezinárodního institutu podnikatelství a práva odebrány. Ti se kvůli tomu soudili, ale bezúspěšně.

Absolvent ukrajinského institutu nemůže být v Česku uznán jako regulérní absolvent

Další světlo do tohoto příběhu pak vneslo ministerstvo školství.

„Právnická osoba s názvem ´Mezinárodní institut podnikatelství a práva, s.r.o.´ (dále jen MIPP) nikdy nebyla a ani v současnosti není součástí českého vzdělávacího systému. MIPP tedy neměl a v současné době nemá oprávnění působit jako soukromá vysoká škola podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách). Ani po roce 2017, kdy byla do zákona o vysokých školách jeho novelou č. 137/2016 Sb., zavedena regulace působení zahraničních vysokých škol a poboček zahraničních vysokých škol, MIPP neměl povolení státu k působení jako pobočka konkrétní zahraniční vysoké školy,“ zareagovala na otázky Ekonomického deníku tisková mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

„MIPP, pokud se v minulosti deklaroval na základě smlouvy jako spolupracující subjekt ukrajinské vysoké školy (zřejmě Zakarpatské státní univerzity, soukromé vysoké školy, dnes již zrušené, resp. sloučené s Užhorodskou národní univerzitou se sídlem v Užhorodě na Ukrajině), neměl postavení pobočky této ukrajinské vysoké školy působící se souhlasem Ukrajiny na území České republiky. MIPP v postavení soukromé právnické osoby bez členství v českém vzdělávacím systému v minulosti nikdy nebyl a ani nyní není oprávněn vyučovat žádné akreditované tuzemské/české studijní programy vysokoškolského vzdělávání (tedy i v oblasti vzdělávání právo) a jejich absolventům pak udílet český akademický titul ´magistr´ se zkratkou ´Mgr.´ podle příslušných ustanovení zákona o vysokých školách,“ doplnila mluvčí.

„Ministerstvo není obecně zmocněno se závazně vyjadřovat k podmínkám výkonu právní praxe v České republice, neboť tato oblast je právně regulována zvláštními právními předpisy. Lze však s jistotou říci, že takto nabyté vzdělání v neakreditovaném studijním programu, a tedy zcela mimo režim zákona o vysokých školách, by nemohlo vést jako vzdělání akademického stupně k výkonu právní praxe, pokud je zde absolutorium akreditovaného studijního programu v oblasti vzdělávání právo podmínkou. Uvedeným způsobem nabytý titul ´magistr´ se zkratkou ´Mgr.´ není v souladu s tuzemským zákonem o vysokých školách,“ dodala mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Zájemci o zapsání do kurzu LL.M. na Právnické fakultě jsou dle veřejných zdrojů přijímáni na základě písemné přihlášky po jejím přezkoumání komisí složenou z odborných pracovníků PF UK. Podmínky přijetí podle fakulty jsou: „absolutorium vysokoškolského vzdělání v oboru práva, resp. jemu naroveň postaveného typu vzdělání (v odůvodněných případech je možné přijmout i absolventy jiného vysokoškolského vzdělání, pokud se v praxi věnují ochraně osobních údajů nebo compliance), motivační dopis, životopis, uhrazení poplatku za podání přihlášky a za kurz LL.M. zpravidla nejpozději při zahájení kurzu“.

Z těchto informací vyplývá, že problém nemá viceprezident České golfové federace Karel Čelikovský s užíváním ukrajinského titulu magistr, ale může jej teoreticky mít i s titulem LL.M ze studijního programu, který si zaplatil na pražských právech.

Mimochodem právník z Ukrajiny Karel Čelikovský působí či působil jako soudce z lidu u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Karel Čelikovský o sobě píše na webu golfového klubu Hořehledy, jehož je prezidentem, že „je muž mnoha tváří – sportovní funkcionář, prezident klubu, právník a vysoce ceněný a vyhledávaný trenér golfu a rozhodčí golfu. Je rovněž garantem Golf Clubu Hořehledy pro vydávání Osvědčení pro hru na golfovém hřišti“.

Zákon o vysokých školách upravuje v ustanovení § 93m institut přestupku fyzické osoby ohledně zneužívání titulů takto: „(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že úmyslně neoprávněně užívá vědeckou hodnost nebo titul absolventa vysoké školy. (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 5000 Kč.“ Podle ustanovení § 93o zákona o vysokých školách přestupek fyzické osoby projednává obecní úřad obce s rozšířenou působností“.

Jan Hrbáček, Ekonomický deník