Znásilnění se odehrává i mezi nezletilými Foto: Pixabay

Pohlavního násilí se stále častěji dopouštějí děti. Nechápou věk, recidiva není výjimkou

Pohlavního zneužívání a znásilnění se stále častěji dopouštějí děti. Pohlavní zneužívání činilo dvě třetiny skutků u osob mladších osmnácti let. Pachatelé neakceptují hranici věku patnáct let, objevuje se recidiva. Je to dětská hra nebo sexuální deviace? Podíl mladistvých na všech obžalovaných pro znásilnění činil v roce 2022 lehce přes 7 procent. Delikty páchají i dívky do věku patnáct let.

Z veřejné diskuse o mravnostních a násilných trestných činech je zatím vyloučena nejen prevence, ale také celá skupina osob, které se „významně podílejí na skutcích mravnostního charakteru“. Jsou to děti, a to mladiství od patnácti do osmnácti let a v některých kategoriích v ještě větší míře nezletilci, tedy děti do patnácti let.

To je podstatné pro diskusi o zamýšlené ukotvení hranice bezbrannosti na 12 let věku, kde se může stát „bezbranným“ pachatel i jeho oběť.

Podíl osob věku pod osmnáct let na mravnostních deliktech je podle Analýzy trendů kriminality Institutu pro kriminologii a sociální prevenci významný: „Osoby mladší osmnácti let se též poměrně významně podílejí na skutcích mravnostního charakteru. Nejčastěji to byly skutky pohlavního zneužití, pro které bylo stíháno 303 osob (145 nezletilců a 159 mladistvých). K incidenci skutků pohlavního zneužití je třeba podotknout, že jejich výskyt v těchto věkových kategoriích zahrnuje téměř dvě třetiny těchto spáchaných skutků,“ uvádí se v analýze roku 2022.

„Stále trvá situace, kdy někteří pachatelé neakceptují normu ochrany dětí před sexuálními útoky do patnáctého roku věku. Za pozornost též stojí, že 72 skutků spáchaly dívky, nejčastěji pak v kategorii nezletilců,“ dodává k tomu Institut pro kriminologii.

Celkem 94 dětí stíháno pro znásilnění

Podle analýzy se v roce 2022 celkově zvýšil počet stíhaných skutků mladých rovnoměrně v kategoriích majetkové, násilné a mravnostní kriminality. Čísla se vrátila do doby před uzávěrou v pandemii. V porovnání s rokem 2020 „došlo ke snížení počtu majetkových skutků, a naopak k nárůstu deliktů násilné a mravnostní povahy“.  Celkově spáchaly osoby mladší 18 let 530 mravnostních deliktů, uvádí analýza.

Pro znásilnění byla stíhána necelá stovka dětí: Pro trestný čin znásilnění bylo stíháno 94 osob mladších osmnácti let, a to častěji nezletilí (57 skutků) než mladiství (37 skutků),“ píše se v analýze doslova.

Z výroční zprávy o činnosti Nejvyššího státního zastupitelství za rok 2022 pak vyplývá, že celkový podíl mladistvých ze všech osob obžalovaných pro znásilnění činil v roce 2022 celkem 7,03%.

Co se týče lokalit s obecně nejvyšší trestnou činností mladých bez rozdělení na její druhy, uvádí Institut pro kriminologii toto: „V roce 2022 bylo stíháno PČR nejvíce mladých lidí do 18 let v dosahu MŘP Ostrava, zde došlo k podstatnějšímu nárůstu stíhaných osob. Dalšími výrazně napadenými územními obvody jsou ÚO Děčín, ÚO Ústí nad Labem a také ÚO Nový Jičín. Největší podíl na celkovém stíhání osob mladších 18 let byl pak zaznamenán v ÚO Jeseník, ÚO Frýdek‑Mistek a a ÚO Šumperk.“

Dětská hra? Sexuální deviace? Nevíme

Trestně neodpovědným dětem pak Nejvyšší státní zastupitelství věnuje zvláštní kapitolu. Co se týče všech trestných činů, bylo v kategorii dětí do 15 let věku, „pro nedostatek věku trestně neodpovědných, vykázáno podle statistických údajů 1 713 osob (v roce 2021 se jednalo o 1 324 osob)“. V roce 2022 nastal podle NSZ „poměrně výrazný vzestup +29%“.

Jak dále vyplývá ze statistiky, jde o návrat do doby před pandemickou uzávěrou, potvrzuje NSZ trend, který se týká všech trestných činů, nikoli jen mravnostních.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství u dětí do patnácti let převažuje majetková trestná činnost a až za ní následuje drogová a mravnostní, sexuálně motivované trestné činy.

V této souvislosti Nejvyšší státní zastupitelství podotýká: „Za nejzávažnější problém je i nadále považován již zcela kritický nedostatek znalců z oboru zdravotnictví, odvětví dětská psychiatrie, sexuologie a klinická dětská psychologie, případně znalců z oboru školství a kultura, specializace psychologie dětí a mládeže.“

„Přitom prokazatelně přibývá sexuálně motivovaných trestných činů mezi nezletilými a je třeba posoudit, zda jde o sexuálně motivované jednání nebo o „dětskou hru“. Není výjimkou, že i u pachatele činu jinak trestného se objevuje recidiva sexuálních jednání a sexuální deviace. Negativní důsledky nedostatku znalců na průběh trestního řízení se projevují na jeho délce, zpracování znaleckých posudků se pohybuje v délce 8 až 12 měsíců od zadání, a to i u věcí vazebních,“ vážně varuje NSZ.

Mravnostní kriminalita stoupá bez ohledu na věk

Na to, že obecně roste mravnostní kriminalita, upozorňuje Policie ČR opakovaně. „Mravnostní kriminalita vzrostla stejně jako v předchozích letech. V roce 2022 jsme evidovali 3 290 mravnostních trestných činů, což je nárůst o 7,9 % (+241 registrovaných skutků).“ Uvedla Policie ČR právě před rokem v prezentaci statistiky  a činnosti za rok 2022.

Na rozdíl od jiných kategorií zločinu, jejichž počet klesá, tento typ kriminality soustavně stoupá od roku 2008, jak Česká justice už dříve informovala.

„Příčiny nárůstu jsou spatřovány jednak ve zvýšeném pohybu potenciálních obětí a pachatelů v prostoru, tak ve zvýšeném pohybu osob v nočních hodinách (zpřístupnění společenských aktivit veřejnosti – konání veřejných akcí apod.). Zároveň u obětí dochází ke ztrátám obav oznamovat danou trestnou činnost,“ uvedla doslova Policie ČR.

Mravnostními trestnými činy s nejvyšším nárůstem v období leden-prosinec 2022 jsou dětská pornografie a zneužití dítěte k ní (780, +153, +24,4 %), znásilnění (880, +107, +13,8 %), pohlavní zneužití ostatní (684, +61, +9,8 %), pohlavní zneužití v závislosti (149, +54, +56,8 %) a kuplířství (67, +33, +97,1 %).

Irena Válová