Předseda slovenského ústavního soudu Ivan Fiačan Foto: ústavní soud SR

Šéf slovenského ústavního soudu: Jednáme nestranně, úniky nás překvapily

Předseda slovenského ústavního soudu Ivan Fiačan dnes odmítl úterní výzvu premiéra Roberta Fica, aby rezignoval z čela této instituce. Fiačan zároveň vyjádřil lítost kvůli úniku informace o verdiktu z minulého týdne, kterým soudci pozastavili platnost části změn v trestním právu, jež ve sněmovně prosadila Ficova vláda. Premiér tvrdil, že informaci o rozhodnutí soudu dříve než účastníci řízení dostala média, která Fico označuje za nepřátelská vůči vládě.

„Je mi líto, že došlo k předčasnému zpřístupnění informace, omlouvám se za to. V žádném případě to nepovažuji za důvod, abych odstoupil z funkce předsedy ústavního soudu. Sami jsme byli z úniku překvapeni,“ řekl novinářům Fiačan. Dodal, že únik informace o rozhodnutí, nikoliv jeho samotného textu, bude soud vyšetřovat.

Slovenský ústavní soud před týdnem na neveřejném jednání pozastavil platnost velké novely trestního zákona, která předpokládá snížení trestů za korupci, až na výjimky také za ekonomické trestné činy a rovněž zkrácení promlčecích dob trestných činů. Stejně postupoval soud i vůči několika změnám v trestním řádu, nikoliv ovšem ve vztahu ke zrušení elitního útvaru prokuratury, který tak zanikne k 20. březnu. Následně své rozhodnutí doručil elektronicky účastníkům řízení a pak o něm ve čtvrtek informoval formou tiskové zprávy. Hned v den rozhodnutí ale o pozastavení části trestněprávních změn informovala některá slovenská média.

„Už před rozhodnutím ústavního soudu se ze strany nejvyšších ústavních činitelů objevila různá vyjádření, která zpochybňovala integritu ústavního soudu a jeho soudců. Chci se důrazně ohradit vůči těmto vyjádřením. Já i moji kolegové jednáme nestranně,“ řekl Fiačan.

Kriticky se vůči soudu vyjadřovali představitelé nynější vládní koalice, byť téměř všichni nynější ústavní soudci včetně Fiačana se ujali funkce za bývalé vlády v čele s Ficovou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD).

Slovenská vláda nemá přímé personální pravomoci vůči ústavnímu soudu. Fico v úterý řekl, že nový slovenský prezident by měl vyvodit vůči předsedovi ústavního soudu odpovědnost. Favoritem březnových prezidentských voleb v zemi je předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

Ficova vyjádření týkající se ústavního soudu označil Fiačan za nepatřičná a nebezpečná pro právní stát.

Změny ve slovenském trestním právu kritizovaly mimo jiné instituce Evropské unie. Slovenská opozice tvrdí, že cílem novely bylo dosáhnout beztrestnosti stíhaných osob s vazbami na nynější vládní koalici. Ta naopak změny obhajuje snahou sladit ukládané tresty na Slovensku s jinými evropskými zeměmi.

(čtk)