Soudci Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

ÚS zamítl stížnost střelnice, jejíž projektil zasáhl člověka na dva kilometry

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost někdejšího provozovatele sportovní střelnice, ze které po odrazu od kamene vyletěla střela a vážně zranila člověka. Neštěstí se stalo v roce 2017, střílelo se od Čekanic na okraji Tábora. Projektil doletěl do Stoklasné Lhoty, skoro dva kilometry daleko. Zasažený muž se tam pohyboval po vlastním pozemku. Tehdejší provozovatel dostal peněžitý trest 55.000 korun. Ústavní soudci jeho stížnost označili za neopodstatněnou, zjistila ČTK z usnesení.

Odsouzený muž tvrdil, že zjištění soudů jsou v extrémním nesouladu s provedeným dokazováním a že způsob hodnocení důkazů je netransparentní a nepřezkoumatelný. Přesná příčina neštěstí podle něj zůstává neobjasněná, není vůbec jisté, že střela vyšla ze střelnice, případně od čeho se odrazila. ÚS mužova tvrzení označil za spekulativní, naopak pochválil práci Okresního soudu v Táboře.

„Pro posuzovanou věc je podstatné zjištění, že stěžovatel porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho funkce. Konkrétně se jednalo o povinnost stěžovatele udržovat zařízení střelnice ve stavu zaručujícím bezpečnost jejího provozu,“ stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Svatoněm.

ÚS poukázal na nutnost soustavné kontroly bezpečnostních prvků, včetně záchytných valů, které mají zabránit náhodným odrazům vystřelených projektilů. Na valech byly obnažené kameny. Stopy křemíku na projektilu nasvědčují tomu, že se odrazil právě od některého z kamenů.

„Jestliže stěžovatel jako provozovatel střelnice tento závadný stav bezpečnostního prvku neřešil a ani neohlásil příslušnému policejnímu útvaru a dokonce sám dál střelbu na kritickém úseku povolil, lze takové jeho jednání bezpochyby označit jako závažnou nedbalost,“ míní ÚS.

Střela vyšla ze samonabíjecí pušky CZ 858 Tactical 4V. Kdo přesně střílel, soudy nezjistily. Zasažený muž utrpěl vážné zranění dutiny břišní.

Obžaloba kromě provozovatele střelnice mířila také na právnickou osobu, Sportovně střelecký svaz – Sportovně střelecký klub Tábor. Okresní soud uložil klubu peněžitý trest 100.000 korun. Rozhodl také o společné povinnosti zaplatit pojišťovně téměř 99.625 korun, zraněnému muži 885.206 korun a jeho partnerce 200.000 korun, ve zbytku je odkázal na civilní řízení. Verdikt potvrdil jihočeský krajský soud i Nejvyšší soud.

Střelecký klub skončil v konkurzu. Střelnice už má podle katastru nemovitostí nového vlastníka.

(čtk)