Renata Vesecká Foto: Mediafax

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká bude kandidovat do Senátu

Kandidátkou v podzimních volbách do Senátu za hnutí ANO bude na Teplicku bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Uvedl to dnes server Deník N. Nyní je senátorem v obvodu Teplice Hynek Hanza z ODS.

„Teplická organizace navrhla Renatu Veseckou jako kandidátku na senátorku za volební obvod Teplice především z důvodu jejích zkušeností, a tím jejího možného přínosu pro Senát,“ řekl serveru šéf regionální buňky ANO, poslanec Jaroslav Bžoch. „Na žádost teplické organizace krajský sněm tuto kandidaturu schválil,“ doplnil. Vesecká se podle serveru ke kandidatuře nevyjádřila.

Vesecká (64) vystudovala práva na Univerzitě Karlově v Praze. V minulosti byla mimo jiné krajskou státní zástupkyní v Hradci Králové a v letech 2005 až 2010 vedla Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Největší pozornost během působení v čele NSZ vzbudila rozhodnutím v údajné korupční kauze někdejšího vicepremiéra a bývalého předsedy lidovců Jiřího Čunka. V červnu 2007 odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci a přidělila ho jihlavskému žalobci, který pak stíhání zastavil. Vesecká následně odmítla, že by v kauze pochybila.

Od listopadu 2014 do června 2015 byla Vesecká místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Tehdejší šéfka úřadu Alena Vitásková kvůli jmenování Vesecké čelila žalobě, podle které Vesecká nesplňovala zákonnou podmínku sedmileté praxe v energetice. Soud ale Vitáskovou zprostil obžaloby.

Nynější teplický senátor Hanza z ODS již dříve oznámil, že bude křeslo v Senátu obhajovat. „Chci pokračovat v tom, co započal (zesnulý senátor) Jaroslav Kubera, tedy vnášet jednoduchost do politiky a do zákonů, což je někdy složité,“ řekl v březnu ČTK.

(čtk)