Michal Šalomoun Foto: Úřad vlády

Zjednodušení a digitalizace. Šalomoun chce další snížení byrokracie

řetí balíček opatření, která mají snížit množství byrokracie, předloží v úterý vládě ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Počítá například se zrušením povinnosti předložit fyzickou fotografii pro vydání průkazu osoby se zdravotním postižením či rozšířením digitalizace u pracovněprávních vztahů například tím, že bude možné zasílat méně důležité dokumenty na e-mail nebo v rámci vnitřního informačního systému zaměstnavatele.

Předchozí dva tzv. antibyrokratické balíčky schválil kabinet v srpnu 2022 a loni v červnu. Přispěly například ke zrušení povinných periodických lékařských prohlídek pro zaměstnance v nerizikových profesích, zvýšení hranice obratu pro povinné placení DPH a možnost přihlásit se k placení paušální daně na dva miliony korun či zavedení možnosti podávat žádosti o všechny typy důchodů on-line.

„Postupem času nám bobtnají různé povinnosti. Když děláte legislativu, tak si to mnohdy ani neuvědomíte. A je potřeba se na to jednou za čas opakovaně a podívat a kriticky zhodnotit, jestli není možné se bez toho obejít,“ řekl Šalomoun. V balíčcích se snaží zrušit povinnosti, které nejsou potřeba, další oblasti pak zjednodušovat či digitalizovat.

Balíček, který v úterý projedná vláda, počítá také se zrušením ohlašovací povinnosti o povinném podílu pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají přes 50 procent osob se zdravotním postižením. „To je údaj, který správa sociálního zabezpečení je schopná vygenerovat z jiných dokumentů,“ uvedl Šalomoun. Digitalizovat by se mělo prokazování zaplacení spotřební daně při přepravě, počítá se i s dalšími změnami u pracovnělékařských prohlídek.

Šalomoun sbírá podněty na další balíček, nápady předkládají sama ministerstva. „Pořád v této aktivitě pokračujeme dále,“ uvedl.

(čtk)