Prezident republiky Miloš Zeman Foto: archiv

Prezident Zeman ke sporům na Ministerstvu spravedlnosti: Vyšší bere, poradil Válkové

Prezident republiky Miloš Zeman se domnívá, že řešení sporů ve vedení Ministerstva spravedlnosti je v rukou ministryně Heleny Válkové (ANO). První náměstkyni Hanu Marvanovou podle něho nelze démonizovat, ale ani heroizovat. Ministryni Válkové na druhou stranu vytkl, že při výběru své náměstkyně neměla šťastnou ruku.

„Platí, že vyšší bere,“ řekl Zeman v nedělním diskusním pořadu České televize. „Ministr je víc než jeho náměstek, koneckonců ministr si vybírá náměstky, jak se i v tomto případě stalo. Paní Válkové lze možná vytknout, že neměla šťastnou ruku při výběru,“ uvedl Zeman.

Moderátor pořadu prezidenta konfrontoval s možností, že by Marvanová svou nadřízenou kritizovala oprávněně, a to v případě tlaků kolem výběru předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem. „Může se stát, že ta kritika je racionální. Ale to zatím nevíte ani vy, ani já, ani pan Babiš, ani pan Sobotka, nikdo z nás,“ odpověděl prezident.

Hanu Marvanovou by podle svých slov nedémonizoval, ale ani neheroizoval. „Vzpomínám si, že byla kdysi předsedkyní Unie svobody, političkou, která přispěla k tomu, že Unie svobody jako politická strana zanikla. A to je to, co mi na ní vadí, a myslím, že je to opravdu věc předsedy vlády a ministryně spravedlnosti,“ řekl Zeman k personálním věcem ve vedení ministerstva.

Pokud by Marvanová podle předpokladů kandidovala do Senátu, rozhodnou podle prezidenta o jejím osudu voliči, může se prý také vrátit do advokacie. „Nemám rád, když se z lidí zbytečně delají hrdinové, a oni těmi hrdiny nejsou,“ dodal Miloš Zeman. 

Ministryně Válková ve středu požádala náměstkyni Marvanovou, aby funkci opustila. V neděli večer mají obě dámy o situaci jednat s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Válková na schůzku jde se žádostí o souhlas s odvoláním náměstkyně. Situací se bude zabývat i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ten si Válkovou a Marvanovou pozval na středu.

Robert Malecký