Zásah celníku Foto: Celní správa

Prošetřování celníky? Vnitro a finance se stále neshodly na rozšíření pravomocí

Celníci dlouhodobě usilují o to, aby mohli nejen prověřovat, ale i vyšetřovat trestné činy související s náplní jejich práce. Ministerstva financí a vnitra se však ohledně posílení kompetencí celníků v trestním řízení stále neshodla. Zatímco podle první z institucí by rozšíření pravomocí znamenalo zefektivnění činnosti celníků, vnitro změnu nepokládá za nutnou ani vhodnou. Také ministerstvo spravedlnosti považuje současnou právní úpravu za funkční.

Celníci nyní plní roli policejních orgánů při prověřování trestných činů spáchaných porušením celních a některých daňových předpisů. Vyšetřování, tedy fázi začínající sdělením obvinění, už musí nechat na policii. „Dlouhodobou ambicí Celní správy ČR je získání trestněprávní kompetence k trestnímu prověřování zkrácení všech druhů daní a i získání kompetencí k vyšetřování,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

Pod Generálním ředitelstvím cel tři roky působí centralizovaný útvar pátrání, což je policejní orgán celní správy s celostátní působností. Sekci vede někdejší šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Loňskou činnost sekce vyhodnotí na čtvrteční tiskové konferenci.

Z výroční zprávy celníků vyplývá, že loni zahájili 1115 úkonů trestního řízení pro podezření z 1117 trestných činů, což představuje meziroční nárůst o tři procenta. Krácení daní se týkalo 102 případů, které celkově zahrnovaly 1,1 miliardy korun. Policii celníci předali k vyšetřování 218 trestních spisů, 31 spisů postoupili v rámci zkráceného řízení státním zástupcům.

Rozšíření pravomocí celníků prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO) už v době, kdy vedl ministerstvo financí. Jeho vláda se pak v programovém prohlášení zavázala, že otázku „po vzoru některých států Evropské unie“ posoudí. „V tuto chvíli v tomto směru nepanuje dostatečná politická shoda,“ sdělila nyní Šárka Šmolíková z odboru komunikace ministerstva financí.

S posílením role celníků zásadně nesouhlasí ministerstvo vnitra, pod nějž spadá policie. „Změna kompetencí by představovala tak výrazný zásah do trestní politiky státu a bezpečnostního systému České republiky, že by měla být odůvodněna opravdu relevantními a zásadními argumenty či zjištěnými nedostatky v oblasti daňové kriminality,“ uvedla Hana Malá z tiskového odboru vnitra. „Současný stav právní úpravy i míry spolupráce mezi policejními a celními složkami žádná taková negativa nevykazuje,“ dodala.

Rozšíření kompetencí by si vyžádalo novelu trestního řádu. Maja Dangal z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti podotkla, že je klíčové, aby případné změny vedly k vyšší efektivitě trestního stíhání a nebyly samoúčelné. „Za těchto podmínek se případné změně nebráníme,“ uzavřela.

(čtk)