Novému předsedovi Nejvyššího správního soudu do vínku

0
Novému předsedovi Nejvyššího správního soudu do vínku
Karel Šimka v roli předsedy kárného senátu Foto: Ivan Holas

Prezident republiky jmenoval dne 2. února 2022 novým předsedou Nejvyššího správního soudu doktora práv i politologie Karla Šimku. Sluší se především poblahopřát mu.  Byl vybrán v konkurenci špiček CHAMPIONS LEAGUE soudců Nejvyššího správního soudu. Dovoluji si uvést do veřejného prostoru několik názorů k Nejvyššímu správnímu soudu, k jeho minulosti i budoucnosti.

Začnu zřejmě všeobecně či nepochybně alespoň majoritně zastávaným názorem, že Nejvyšší správní soud si vybudoval pozici velmi renomované hlavy systému správního soudnictví. Jména bývalých předsedů Josefa Baxy a Michala Mazance jsou nepochybně vyryta na pomyslné pamětní desce tohoto soudu. Oni a všichni ti soudci a soudkyně Nejvyššího správního soudu, kteří jej tvoří, se zasloužili o to, že jejich rozhodnutí pečlivě čteme či přesněji studujeme s pozorností, uznáním a s úctou, jak se mají psát soudní rozhodnutí tak, aby byla pro jejich adresáty argumentačně vyčerpávající, srozumitelná, přesvědčivá, přinášející i přesah nad řešení konkrétního případu. Já v nich vidím pevnou ideovou ukotvenost a oddanost ústavněprávním principům pro vztah občan – právnická osoba versus orgány státu.

Takové hodnocení můžeme udělit i v případech, kdy třebas odcházíme od správního soudu, od Nejvyššího správního soudu nevyjímaje, jako nevítězové. Ale vždy se z pečlivého odůvodnění rozhodnutí správního soudu dozvíme, proč jsme dopadli tak, jak jsme dopadli. Takže jen tak dále. Vyzdvihnu také odvážnost rozhodnutí Nejvyššího správního soudu i v případech, která nejsou příslušným správním úřadům příliš po chuti. Vzpomenu např. judikaturu ve vztahu k zajišťovacím příkazům, některá kárná rozhodnutí, kdy žalobcem byl ministr (ministryně) spravedlnosti  nebo z poslední doby zejména tzv. covidová judikatura.

Není nic symboličtějšího, než že ve stejný den jmenování nového předsedy Nejvyššího správního soudu byl zveřejněn zásadní rozsudek NSS k mimořádně diskutované problematice ohledně vstupu neočkovaných a těch, kteří neprodělali COVID, do restaurací a ubytovacích zařízení (zkráceně vyjádřeno). Novému panu předsedovi přeji, aby Nejvyšší správní soud si pod jeho vedením udržoval a ještě vylepšoval postavení všeobecně uznávané soudní instituce a aby se třebas i ještě zlepšil např. v délce řízení o kasačních stížnostech. A jemu osobně přeji, aby se jednou zapsal do vývojové řady všeobecně uznávaných předsedů NSS Josef Baxa, Michal Mazanec a Karel Šimka.

Martin Mikyska