Podle mluvčího Jana Fořta neměl kvůli chybnému procesnímu postupu městského soudu Vrchní soud v Praze jinou možnost než stíhání zastavit. Foto: Robert Malecký

Předsedové krajských soudů: Politici vstupují do věcí justice

Kolegium předsedů krajských soudů považuje situaci kolem návrhu na jmenování Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze za nemístnou snahu politiků vměšovat se do věcí justice. Kolegium předsedů krajských soudů zdůrazňuje, že výběr místopředsedy soudu je zásadně v kompetenci předsedy soudu, píše se v prohlášení, které Česká justice přináší v plném znění.

Kolegium předsedů krajských soudů považuje za nezbytné vyjádřit se k poslednímu dění ohledně výběru místopředsedy Vrchního soudu v Praze, v rámci kterého se opětovně stupňují útoky na osobu JUDr. Jana Sváčka.

 Tím posledním byl dnes v Lidových novinách předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, když podle deníku uvedl: „Na mě se obrátilo vícero protikorupčních organizací a občanů, kteří s ním mají negativní zkušenost. Pan Sváček nemá dobrou pověst,“ řekl LN lídr hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Dodal, že o tom jednal i s ministryní Válkovou. „Sdělil jsem paní ministryni, že hnutí ANO má ke jmenování negativní stanovisko,“ uvedl politik s tím, že o věci bude ministryně vést ještě další konzultace.

JUDr. Jan Sváček byl 14 let předsedou Městského soudu v Praze, tedy největšího soudu v České republice a odvedl obrovský kus práce. Získal ověření na vysoký stupeň utajení podle nároků NATO, který má v České republice jen několik soudců. Pro to, aby toto prověření získal, byl se svým souhlasem odposloucháván, zpřístupnil vstup na svá konta, pojistky apod.

Žádné z obvinění, kterými je opakovaně dehonestován, není nijak podloženo, jen jsou opakovány stále stejné fráze (zřejmě podle rčení „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“). Tímto velmi jednoduchým způsobem lze znemožnit každého člověka, kterému se pak nepravda vyvrací jen těžko.

Kolegium předsedů krajských soudů zdůrazňuje, že výběr místopředsedy soudu je zásadně v kompetenci předsedy soudu. V tomto případě bylo výběrové řízení předsedou Vrchního soudu v Praze uskutečněno zcela v souladu se zákonem včetně sestavení výběrové komise. Pokud by tomu tak nebylo, jistě by některý z jejích členů – např. z řad ministerstva spravedlnosti, mohl proti tomu vystoupit. Neexistuje proto žádný zákonný ani ústavní důvod, proč by ministryně spravedlnosti neměla respektovat závěr této výběrové komise.

Výše citované vyjádření lze chápat jako dobře využitou příležitost pro populistické gesto, když politikům se už mnohokrát osvědčilo, že opírání se do justice jejich voliči slyší rádi. Pokud bychom však tato líbivá gesta či dokonce zásahy do nastolených zákonných postupů v soudním systému připustili, můžeme si být jisti, že justice skutečně fungovat nebude a bude jen nástrojem politiků, kteří budou právě u moci.

Zuzana Steinerová,

tisková mluvčí Kolegia předsedů krajských soudů