Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Reprofoto ČT

Exmanažer Corpus Solutions dostal na ministerstvu smlouvu na dva měsíce za půl milionu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se brání vyšetřování policie, která se zajímá o způsob odškodnění Ministerstva spravedlnosti IT firmou Corpus Solutions za nefunkčnost obchodního rejstříku. Možná i proto „na truc“ dal zakázku bývalému projektovému manažerovi společnosti Michalu Daňkovi. Za dva měsíce práce si má Daněk přijít na 480 tisíc korun.

Smlouvu podle otevřených dat justice uzavřel 7.10 2015 za Ministerstvo spravedlnosti ředitel odboru informatiky Jan Ladin. Právě Ladin dostal rovněž podle otevřených dat v uplynulých měsících sedmdesátitisícovou odměnu za přípravu finální dohody o narovnání se společností Corpus Solutions. V odůvodnění odměny se kromě jiných úkonů zmiňuje také „maximální nasazení při řešení problému veřejných rejstříků, včetně přípravy dohody o narovnání“.

Předmětem smlouvy mezi Daňkem a ministerstvem je „vypracování dílčí technické specifikace pro integraci dílčích informačních systémů“. Dílo má být vyhotoveno ve třech etapách, přičemž za každou etapu má Daněk inkasovat 160 tisíc korun.

Daněk v Corpus Solutions pracoval od roku 2000 do roku 2008 coby projektový manažer, poté ve firmě zůstal ještě dva roky jako HelpDesk manažer. Uvádí to na svém profilu na sociální síti Linkedin.
Pelikán angažmá Daňka na ministerstvu už dříve potvrdil. Popřel ale, že by byl jeho poradcem.“Pan Daněk není mým poradcem. Pro ministerstvo ale pracuje, a to velmi dobře,“ řekl ministr ve svém vyjádření pro Českou justici. V dokumentech ministerstva ale opakovaně za poradce označován byl.

Firma Corpus Solutions i přes šetření vyrovnání policií letos dostala od ministerstva další zakázku za téměř čtyři miliony korun. Konkrétně jde o „servisní smlouvu pro pilotní ověřovací provoz pro notáře“.

Počátek provozu obchodního rejstříku provázely obrovské komplikace, kvůli kterým měla firma Corpus Solutions zaplatit ministerstvu odškodnění. Dohodu se společností uzavřel Pelikán ještě jako náměstek ministryně za ANO Heleny Válkové. Podle trestního oznámení jeho úřad odpustil stamilionovou pokutu. Podle Pelikána je to absurdní, celá zakázka stála asi 30 milionů a penále podle něj mělo činit dva miliony.

Důvěryhodnost svého tvrzení se nyní snaží podepřít posudkem mezinárodní právní kanceláře White & Case. „Ministerstvo vzneslo nárok na smluvní pokutu, aniž by ji dostatečně srozumitelně a určitě vymezilo a aniž by dostatečně určitě vymezilo skutkový základ, tedy porušení smlouvy, ze kterého smluvní pokuta plyne,“ konstatuje posudek mezinárodní advokátní kanceláře White & Case, který ministerstvo poskytlo policii a ze kterého citovalo Právo. Posudek také zmiňuje, že penále vyčíslené na stovky miliónů neodpovídá původní hodnotě zakázky.

(epa)