Ministr spravedlnosti varuje před dluhy Foto: MSp

Pelikán zasahuje do výběrového řízení na náramky pro vězně, zní z ministerstva

Probační a mediační služba (PMS) stanovila nový termín pro podání nabídek ve výběrovém řízení na elektronický monitorovací systém pro vězně (EMS), tzv. náramky: 23.12. Den před Štědrým dnem se budou také otevírat obálky s nabídkami. Jak zjistila Česká justice, do výběrového řízení zasahuje přímo ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Může ministr spravedlnosti zasahovat do průběhu výběrového řízení na tzv. náramky pro vězně? Skoro to připomíná slavnou větu z představení Divadla Járy Cimrmana o tom mladším, co se nezakecá. Když totiž minulý rok v červnu vyvrcholil spor mezi tehdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a náměstkem pro vězeňství Pavlem Šternem, bylo to právě proto, že náměstek odmítl informovat ministryni o podrobnostech výběrového řízení. Válková byla za své jednání terčem kritiky, bylo na ní dokonce podáno trestní oznámení, které bylo odloženo a výsledkem bylo zrušené výběrové řízení.  To její bývalý první náměstek a nástupce ve funkci Robert Pelikán je podle zjištění České justice nejen pravidelně informován o podrobnostech výběrového řízení, ale aktivně do jeho průběhu i zasahuje.

Zimmel není Štern

Česká justice mluvila s několika členy pracovní skupiny EMSON (má na starost přípravu výběrového řízení na EMS), kteří potvrdili informace o Pelikánových zásazích do průběhu výběrového řízení. Zpochybňují tak částečně například nedávné tvrzení MSp, obsažené v tiskové zprávě resortu ze dne 14.10., kde se oznamuje prodloužení termínu pro podání nabídek a změkčení podmínek pro dodávku alkohol testerů s tím, že „Probační a mediační služba k tomuto kroku přistupuje po dohodě s expertní pracovní skupinou EMSON“.

Pelikán si totiž tuto změnu v zadávací dokumentaci na pracovní skupině EMSON a probační službě podle svědků doslova vynutil. Ještě na poradě skupiny EMSON 6. října totiž podle nich členové skupiny trvali na tom, aby podmínky zůstaly zachovány a neměnily se.
Stejný názor, tedy podmínky výběrového řízení neměnit, podle svědků porady vyslovila i advokátní kancelář Kinstellar, najatá na právní dohled nad průběhem zakázky. Pelikán však trval na svém, věc s ním musel řešit osobně náměstek pro trestní politiku a vězeňství Vladimír Zimmel a ředitelka PMS Jitka Čádová. EMSON pak vzal následně rozhodnutí ministra na vědomí a PMS zadávací podmínky změnila tak, jak si přál ministr Pelikán.

Pelikán chce „nejlevnější řešení“

V této souvislosti je zajímavé, že iniciativa na tuto konkrétní změnu vzešla z dotazu jednoho z potenciálních uchazečů o zakázku. Podle informací České justice má s tímto rozhodnutím problém především ředitelka PMS Čádová, neboť pracovníci služby testery používají a mají špatné zkušenosti s ministrem požadovaným „nejlevnějším řešením“.

A není to jediný zásah ministra Pelikána do průběhu výběrového řízení. Jak potvrdily České justici zdroje z MSp, Pelikán si měl vymoci i změnu členů hodnotící komise, která bude o výběru vítězného uchazeče rozhodovat.

Výběrové řízení na tzv. náramky provázejí od jeho počátku obtíže, které Česká justice v minulosti popsala. O výběrové řízení se náš server dlouhodobě zajímá. Ministerstvo spravedlnosti po více než měsíci včera odpovědělo na dotazy týkající se některých nejasností v celém tendru. Například právě na otázku, zda se ve výběrových komisích počítá s účastí odborníků a pokud ano, budou-li mít rozhodující slovo. „Hodnotící komise bude složena z odborníků z řad MSp a PMS. Všichni členové komise mají rovné hlasovací právo a disponují pouze jedním hlasem. Zakázka je soutěžena na cenu a součástí hodnocení není kvalitativní posuzování jednotlivých nabízených technických řešení. V případě potřeby může komise v rámci posuzování nabídek přizvat experty z řad ČVUT, kteří jsou členy pracovní skupiny EMSON,“ odpověděla Kristina Labohá z tiskového oddělení MSp.

Písařská chyba v zadání zakázky

Labohá také objasnila, proč bylo v zadávací dokumentaci uvedeno plnění od listopadu 2016 místo listopadu 2015. „Jednalo se o administrativní nedopatření (písařskou chybu). Uvedená skutečnost byla zjištěna, aniž by byl v této věci vznesen dotaz ze strany uchazečů, opravena a zveřejněna v rámci dodatečných informací,“ uvedla Labohá.

Ministerstvo také potvrdilo, že zatím nemá zajištěny dotace z evropských fondů, které by částečně umořily náklady na celý projekt. „Finanční zdroje z evropských fondů pro oblast e-Justice poskytuje Ministerstvo pro místní rozvoj, které prozatím nevyhlásilo výzvu, do které by mohl být projekt EMS předložen. Vypsání příslušné výzvy je plánováno na 2. čtvrtletí 2016.  V této chvíli tedy o zajištění financování touto cestou nemohlo být rozhodnuto,“ reagovala na dotaz Labohá.

Resort také podle informací České justice plánuje k náramkům udělat PR kampaň. Kolik za ní utratí a jak bude vypadat, ale zatím není jasné. „Uvedená otázka nebyla doposud řešena. Lze předpokládat, že informace o EMS budou odborné veřejnosti zprostředkovány prostřednictvím odborných pracovníků MSp a PMS a nikoliv prostřednictvím mediálních PR kampaní,“ sdělila Labohá.

O zakázku v předpokládané hodnotě několika stovek milionů korun mají podle informací České justice zájem například bezpečnostní firma G4S či mobilní operátor O2.

(epa)