V hospodě si již Češi nezakouří Foto: archiv

Bitva o kouření a pití alkoholu jde do finále. Němeček chystá ústupky

Co nejtvrdší protikuřácký zákon, který by razantně omezoval i pití alkoholu na veřejnosti, si přeje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. (ČSSD). Jeho přání se mu ale zřejmě nesplní. Ve třetím čtení zákona v Poslanecké sněmovně bude muset podle informací České justice alespoň částečně ustupovat. Restrikcím by tak mohly uniknout například elektronické cigarety a od nekuřáckých vyhlášek by měly být osvobozeny obce a města.

Závěrečné čtení v Poslanecké sněmovně, které by mělo proběhnout již příští týden, bude nepochybně provázet bouřlivá diskuze. Takzvaný protikuřácký zákon, který předložila vláda, zakazuje kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Předloha přinese omezení i pro prodej a podávání alkoholu. Pokud by norma prošla v současné verzi, zakázáno bude kouřit nejen v restauracích, ale také na jejich předzahrádkách, terasách nebo v polootevřených stanech, tedy například i na letních festivalech. „Jsem přesvědčen, že pokud ministerstvo alespoň částečně neustoupí, neprojde zákon ani hlasy koaličních poslanců,“ řekl České justici poslanec ústavně právního sněmovny výboru Marek Benda (ODS).

Nekuřácká a méně alkoholická společnost

V kuloárech se hovoří o tom, že Němeček drobné změny chystá. Sněmovní zdravotnický výbor nakonec nedoporučil do návrhu vložit úlevu pro elektronické cigarety. Pozměňovací návrh, který by vyjmul e-cigarety z přísné regulace, připravila trojice poslanců Běhounek, Koskuba, Jakubčík. Přestože se diskuse stáčela spíše ve prospěch e-cigaret, v hlasování bylo 8 členů výboru pro a 11 proti, dva se zdrželi. Ministerstvo i zpravodaj přijetí pozměňovacího návrhu v jeho široké podobě nedoporučili, nicméně poslanci počítají s tím, že se rodí kompromisní řešení.
Náměstkyně Němečka Lenka Teska Arnoštová už na schůzce výboru předeslala, že je resort zdravotnictví ochoten zákazu jejich používání ustoupit v zařízeních stravovacího provozu. Jinak je ale postoj ministerstva i v této otázce velmi striktní. „Prostřednictvím tohoto zákona jdeme k nekuřácké a méně alkoholické společnosti,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar před poslanci s odkazem na pověst České republiky ve světě. Pokud by zákon prošel v navrhované podobě, bude mít ČR nejtvrdší protikuřácká opatření v celé Evropské unii.

Podle informací České justice by ministerstvo bylo dále ochotno udělat ústupky tomu, aby obce a města měly kompetenci zakázat kouření na veřejně přístupných akcích. Svaz měst a obcí již předeslal, že by taková pravomoc byla nadbytečnou zátěží. Pro obce by navíc bylo velice obtížné dodržování takové vyhlášky kontrolovat. „V současné době provádí kontrolu zákazu kouření obecní policie. V této souvislosti nedochází ke kontrole zákazu kouření ve všech městech, ale pouze v 368 obcích, které mají zřízenou obecní policii,“ upozornil předseda Svazu František Lukl poslance. Ti z ústavně právního výboru ho vyslyšeli a navrhli kýženou pasáž normy vypustit. I ze Senátu se ozývají hlasy, že pokud by v zákoně tato pravomoc obcím zústala, postaví se k celé normě senátoři ústavně právního výboru negativně.

Poslanci navrhují zřízení kuřáren

Podáno bylo k protikuřáckému zákonu na ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny celkem osm pozměňovacích návrhů. K nejzásadnějším změnám, které výbor odhlasoval, patří povolení kuřárny nejen v budovách souvisejících s veřejnou dopravou, jak navrhuje zákon, ale i v budovách ostatních. Změnit by se podle poslanců ÚPV dále měla i definice vymezující vnitřní prostor tak, aby se zákaz kouření nedotkl předzahrádek či atrií.

Jediný z odsouhlasených pozměňovacích návrhů na ÚPV, k němuž dalo souhlas i ministerstvo, se týkal úpravy obsahu alkoholu v nápojích, které je možné podávat na sportovních akcích. Stejný pozměňovací návrh zvyšující povolený obsah z čtyř na 4,3 procenta alkoholu už ostatně na lednovém zdravotnickém výboru nadnesl poslanec Leoš Heger (TOP 09) s tím, že jde o hranici pro výčepní pivo.

Pokud zákon projde sněmovnou, odehraje se o jeho podobu ještě bitva v Senátu. Prezident Miloš Zeman už avizoval, že normu vetovat nehodlá, přestože ji považuje za nesmyslnou.

(epa)